Balil tegevvulkaani kraatrisse kukkunud naine jäi ellu ja ta päästeti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bali Baturi vulkaan
Bali Baturi vulkaan Foto: Mikhail Fomichev/RIA Novosti/Scanpix

Indoneesias Bali saarel kukkus naisturist tegevvulkaan Baturi kraatrisse, kuid talle tõttas appi inglasest tuletõrjuja, kes samuti seal turistina oli.

33-aastase Birminghamist pärit tuletõrjuja John Conway teatel kukkus naine alla 40 meetri kõrguselt vaateplatvormilt, teatab bbc.com.

Inglasest tuletõrjuja John Conway
Inglasest tuletõrjuja John Conway Foto: West Midlands Fire Service / Cat/Caters News Agency/Scanpix

Conway tõttas vigastada saanud naisele appi ja ta üritas 30 minuti jooksul naise verejooksu peatada seljakotis olnud käepäraste vahenditega. Mehe teatel kaotas naine palju verd ja ta hakkas näost siniseks muutuma.  

Inglasest tuletõrjuja tähistas Balil puhkusel olles oma sünnipäeva ja osales möödunud laupäeval päikesetõusumatkal vulkaanile. Sellel matkal osales ka kraatrisse kukkunud naine, samuti iirlannast meditsiiniõde, Dublinist pärit Dorina Agache, kes vigastada saanule appi ruttas. 

«Nii mina kui Dorina aitasime naise elu päästa, hoidsime ta teadvusel ja ta olukord ei muutunud järgneva  6–7 tunniga halvemaks,» sõnas tuletõrjuja.

Samas matkagrupis olnud andsid naisele peale oma joped ja kampsunid, kuna naisel oli vappekülm. Naise kraatrist kätte saamiseks moodustati inimkett ja teda üritati võimalikult hellalt tõsta, selleks kulus üks tund.  

Bali Baturi vulkaani kraatrisse kukkunud naise päästeoperatsioon
Bali Baturi vulkaani kraatrisse kukkunud naise päästeoperatsioon Foto: West Midlands Fire Service / Cat/Caters News Agency

Kohale kutsuti kiirabihelikopter, mis viis naise haiglasse, matkasellid jätkasid pärast seda oma vulkaaniuurimise retke.

Conway ja Agache lendasid koos kannatada saanud naisega haiglasse. Läbivaatamisel ilmnes, et naisel oli kukkumise tagajärjel tekkinud lülisambavigastus, paaris roides olid mõrad ja ta oli saanud raske koljuluu vigastuse.

«Ta kukkus üsna kõrgelt, saades raskelt ja ulatuslikult kannatada, kuid ta elutahe oli väga suur ja ta jäi ellu,» teatas Conway.

Bali arstide sõnul vajab see naine pikaajalist ravi, kuna tal tekkis sisemine verejooks ja tal on mitu luumurdu.

Inglasest tuletõrjuja sõnul oli tema ja iirlannast medõde õnneks õigel ajal õiges kohas, aidates päästa inimelu.

Bali Baturi vulkaani kõrgus on 1717 meetrit, koosnedes kahest kontsentrilisest kaldeerast.

Bali Baturi vulkaan
Bali Baturi vulkaan Foto: Mikhail Fomichev/RIA Novosti/Scanpix

Baturile on võrreldes teiste Bali vulkaanidega lihtne ronida ning selle tõttu on see seljakotimatkajate ja turistide seas populaarne.

Samas ei ole seal hoolimata ametlikust turismirajast ja vaateplatvormist ohutu, kuna valesammud võivad kraatrisse kukkumise kaasa tuua.   

Näiteks 2010. aasta märtsis kukkus Rootsist pärit 25-aastane mees 150 meetri kõrguselt Baturi kraatrisse, hukkudes silmapilk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles