Pyeongchangis Ungarit esindav ameeriklannast freestyle suusataja sattus naerualuseks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elizabeth Swaney
Elizabeth Swaney Foto: Kin Cheung/AP/Scanpix

USAst pärit freestyle suusataja Elizabeth Swaney sattus Lõuna-Koreas Pyeongchangi olümpial naerualuseks, sest ta stiil ja etteaste jätsid väga soovida.

USA meedia teatel unistas Swaney olümpiamängudele pääsemisest, kuid ta on liiga vilets, et oleks saanud sinna USA koondise koosseisus.

Elizabeth Swaney
Elizabeth Swaney Foto: Mike Blake/Reuters/Scanpix

Swaney ei loobunud unistusest, et ta pääseb taliolümpiale ja selleks migreerus Venezuelasse, kus hakkas freestyle suusatamist harrastama. Enne olümpiat esitas ta Ungari olümpiakomiteele avalduse, et ta võetaks Ungari olümpiakoondisse freestyle suusatajana ja ta avaldus rahuldati. 

Elizabeth Swaney
Elizabeth Swaney Foto: Kin Cheung/AP/Scanpix

Kanali CBS andmetel on 33-aastane ameeriklanna on lõpetanud maineka Harvardi ülikooli ning ta oleks saanud teha korraliku akadeemilise karjääri, kuid millegipärast tahtis ta iga hinna eest olümpiale, kuhu tal tema oskuste juures tegelikult asja ei ole.

Elizabeth Swaney
Elizabeth Swaney Foto: Gregory Bull/AP/Scanix

«Swaney on naerukoht, ta isegi ei ürita võistelda, vaid on olümpial nalja tegemas. Ta on olümpiakloun,» teatasid kanali CBS spordikommentaatorid.

Swaney teatel on ta freestyle suusatamist harrastanud viis aastat ja tema arvates on tal oskusi juba piisavalt.

Spordireporterite ja ka pealtvaatajate arvates ei olnud Swaney half-pipe’i ehk rennisõidu etteaste piisav, et talle oleks saanud punkte anda, kuid kohtunikud andsid siiski. Ta sai 30 punkti, võimalik on saada 100.

Elizabeth Swaney
Elizabeth Swaney Foto: Charlie Riedel/AP/Scanpix

Rahvusvahelise Suusaföderatsiooni (FIS) half-pipe kohtuniku Steele Spence’i sõnul peaksid olümpiale pääsema vaid need sportlased, kes on hästi ettevalmistunud, tasemel ja tahavad võistelda, mitte aga klounid, kes teevad tsirkust.

«Swaney osales paari viimase aasta jooksul kõikidel maailmakarika etappidel, kus ta ei võistelnud, vaid tegi oma tobedusi. Selliseid sportlasi ei ole vaja ja selle tõttu tuleb maailmakarika reegleid muuta nii, et võistlema pääseksid vaid tõsiselt võetavad sportlased, mitte pühapäevaharrastajad,» lausus Spence.

Elizabeth Swaney
Elizabeth Swaney Foto: Gregory Bull/AP/Scanpix

CBSi teleajakirjaniku Peter Blackburni arvates suutis Elizabeth Swaney saavutada vähese vaevaga seda, mida paljud peavad võimatuks.

«Swaney leidis üles süsteemi vead ja saavutas nende abil oma unistuse. Ta ei pingutanud peaaegu üldse, et seda saavutada. Plusspunktid talle. On olemas ka selliseid kangelasi, kelle kaela medaleid ei riputata, kuid nad on ikkagi kangelased, vähemalt enda silmis,» teatas Blackburn.

Vigursuusatamine ehk freestyle on segu mäesuusatamisest ja akrobaatikast. Spordialana sai see alguse 1960. aastatel USA-s.

Vigursuusatamine hõlmab vigurhüppeid, mogulsuusatamist ehk küngaslaskumist, suusakrossi, half-pipe’i ehk rennisõitu ja slopestyle’i ehk pargisõitu

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles