Hiina nõuab terrakotasõdalaselt pöidla murdnud ameeriklase karistamist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina kuulsa terrakotaarmee üks sõduritest
Hiina kuulsa terrakotaarmee üks sõduritest Foto: AFP / Scanpix

Osa Hiina esimese keisri Qin Shi Huangdi ( eluaeg umbes 260 – 10. september 210 eKr)   hauataguse elu armee kuulsatest terrakotasõdalastest on mitmel pool maailmas näitusel.

Kümmet terrakotasõdalast näeb kuni 4. märtsini USAs Philadelphias  Benjamin Franklini instituudis, kus leidis aset intsident, mis ärritab Hiina võime, teatab AFP.

Hiina esimene keiser Qin Shi Huangdi (eluaeg umbes 260 – 10. september 210 eKr)
Hiina esimene keiser Qin Shi Huangdi (eluaeg umbes 260 – 10. september 210 eKr) Foto: wikipedia.org

Seda näitust külastanud 24-aastane ameeriklane Michael Rohana tegi koos ühe sõdalasekujuga koos selfi, kuid selle käigus murdus kujult pöial, mille ta suveniirina kaasa võttis.

Hiina kaks terrakotasõdalast koos hobusega
Hiina kaks terrakotasõdalast koos hobusega Foto: wikipedia.org

Hiina võimud nõuavad USA ametiisikutelt noore ameeriklase karistamist, kuna see mees kahjustas Hiina tähtsat ajaloolist aaret, mis on alates 1987. aastast UNESCO maailmapärandi nimekirjas.

Osa Hiina esimese keisri Qin Shi Huangdi terrakotaarmeest
Osa Hiina esimese keisri Qin Shi Huangdi terrakotaarmeest Foto: AFP / Scanpix

New York Timesi teatel esitati terrakotasõdalase pöidlavarguses kahtlustatavale Rohanile süüdistus kunstiteose lõhkumises, selle osa varguses ja varastatud eseme viimises teise osariiki.

Hiina terrakotasõdalane koos hobusega
Hiina terrakotasõdalane koos hobusega Foto: wikipedia.org

Väljaande andmetel osales Rohana Franklini instituudis pärast selle sulgemist korraldatud peol, kus rõivakoodiks olid kampsunid. Mees lahkus peopaigast, et minna kuulsaid terrakotasõdalasi vaatama, võttes kaasa taskulambi.

USA Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) teatel pani Rohana käe ühe sõdalase ümber ja tegi temaga koos selfi, siis aga sattus ta käsi sõdalase vasaku käe juurde ja selle pöial sai kannatada. Mees murdis 4,5 miljonit dollarit maksvalt kujult pöidla ja võttis kaasa.

Hiina kuulsa terrakotaarmee üks sõduritest
Hiina kuulsa terrakotaarmee üks sõduritest Foto: AFP / Scanpix

Politsei andmetel viis mees kuju pöidla Philadelphiast kaasa Delaweare’i osariiki Beari, kus ta elab. Franklini instituudi esindajad märkasid kuju pöidla puudumist 8. jaanuaril ning Rohana jälile jõuti instituudi turvakaamerate salvestiste ja ta krediitkaardi kasutamise kontrollimise järgi viis päeva hiljem.

FBI eriagent Jacob Archer külastas Rohanat ta kodus Delaware’is Bearis ja küsis, et kas tal on midagi, mis talle ei kuulu. Mehe magamistoa läbiotsimisel leiti terrakotakuju pöial ta kapisahtlist ja FBI agent võttis selle kaasa.

Terrakotasõdalaste välismaale laenamise eest vastutav hiina ametnik Wu Haiyu sõnas Hiina televisioonis, et USA võimudele saadeti protestinoot, et nad ei suutnud hinnalist kultuuriväärtust kaitsta.

Hiina kuulsa terrakotaarmee sõdalased
Hiina kuulsa terrakotaarmee sõdalased Foto: AFP / Scanpix

«Nõuame, et kurjategija saaks kõige karmima karistuse, mida seal on sellise vandalismi eest võimalik määrata,» lausus Wu.

Ta lisas, et 1974. aastal  Hiina keskosas Shaanxi provintsis kaevu kaevanud farmerite poolt juhuslikult leitud terrakotasõdalaste armee on Hiina tähtis kultuuriväärtus.

Osa Hiina kuulsast terrakotaarmeest
Osa Hiina kuulsast terrakotaarmeest Foto: Scanpix

«See, kuidas USAs meie kultuuriväärtusega ümber käidi, on väga solvav. Mõistame kuju lõhkumise, temalt pöidla murdmise ja varastamise hukka. Varas hävitas 2000 aasta vanust pärandit,» teatas hiinlane.

Franklini instituut vabandas Hiina kultuuripärandi komitee ees, et selline instident juhtus.

Hiina kultuuriministeeriumi teatel kannatada saanud kuju restaureeritakse ja ta saab oma pöidla tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles