Florida koolitulistaja Nikolas Cruzi kasuvanemad teadsid ta relvaarsenalist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
James ja Kimberly Snead
James ja Kimberly Snead Foto: TNS/Sun Sentinel/TNS/Sipa USA/Scanpix

USAs Lõuna-Floridas Parklandis asuvas Marjory Stoneman Douglas High Schoolis leidis 14. veebruaril aset tulistamine, milles hukkus 17 inimest ja kümmekond sai vigastada.

Tulistamise taga oli selle kooli endine õpilane, 19-aastane Nikolas Cruz, kes halva käitumise ja agressiivsuse tõttu oli õppeasutusest varem välja visatud, teatab Newsweek.

Nikolas Cruz
Nikolas Cruz Foto: Handout/Reuters/Scanpix

Kasuvanemate James ja Kimberly Sneade’i sõnul nad teadsid Nikolase relvadest, kuid nad ei arvanud, et ta läheb kooli tulistama.

Kimberly ja James Snead
Kimberly ja James Snead Foto: Susan Stocker/AP/Scanpix

Kasuvanemate sõnul hoidis noormees relvi kodus lukustatud relvakapis ja ta pidi neilt relvade kasutamiseks luba küsima. Relvakapi võti oli kasuisa arvates vaid temal, kuid pärast tulistamist selgus, et Nikolasel oli ka võti.

«Meie katuse all elas koletis ja me ei teadnud seda. Meile oskas ta endast jätta hea mulje. Nüüd on teada, et me ei teadnud Nikolase kohta paljut,» lausus kasuema.

Sneadide teatel ei olnud neil infot, et nende kasupoeg kavatseb oma endises koolis veretöö toime panna.

James ja Kimberly Snead
James ja Kimberly Snead Foto: TNS/Sun Sentinel/TNS/Sipa USA/Scanpix

Politsei teatel tappis Cruz 14 õpilast ja kolm kooli töötajat, lisaks said mitmed õpilased ja õpetajad vigastada.

Koolitulistamises hukkunute mälestamine Floridas Parklandis
Koolitulistamises hukkunute mälestamine Floridas Parklandis Foto: John McCall/AP/Scanpix

Poisi kasuisa, 48-aastane James Snead on endine sõjaväeluure analüütik ja sõjaveteran, kes oli Lähis-Idas 1988–1996 mitmel USA militaaroperatsioonil. Praegu töötab erafirmas analüütikuna. 

Kasuema, 49-aastane Kimberly Snead töötab Miami piirkonna haiglas medõena, tegeledes haigete ja enneaegsete vastsündinutega.

Sneadide perekond adopteeris Nikolas Cruzi pärast ta ema surma möödunud aasta novembris. Noormees elas mõnda aega peretuttava juures Lantanas, kuid siis kolis Sneadide koju.

Cruzi isa, kes on samuti surnud, jättis oma pojale 800 000 dollarit, mille ta saab kätte 22-aastasena.

«Sneadide pere teatel oli Cruz oma vanemate poolt rahaliselt kindlustatud ja tulevikus oleks ta saanud jätkata õpinguid ülikoolis, ilma et ta oleks pidanud raha pärast muretsema,» sõnasid politseiuurijad.

Pärast tabamist tunnistas Cruz üles, et tema pani Parklandi koolis tulistamise toime.

Parklandi koolitulistamises ellujäänud õpilased kavatsevad korraldada märtsis pealinnas Washingtonis protestimarsi eesmärgiga, et USA karmistataks relvaomamise seadusi. 

Relvavastane protestiplakat Parklandis: «Lapsed ei vaja relvi. Relvi ei tohi olla alla 21-aastastel»
Relvavastane protestiplakat Parklandis: «Lapsed ei vaja relvi. Relvi ei tohi olla alla 21-aastastel» Foto: MARK WILSON/AFP/SCANPIX

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles