Kaubalaeva meeskond kasutas mereröövlite vastu keskaegseid meetmeid, kuuma õli ja keeva vett

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keev vesi
Keev vesi Foto: Wikipedia.org

Filipiinide kaubalaeva meeskonnal õnnestus keskaegseid meetmeid kasutades tõrjuda tagasi nende alust rünnanud piraadid.

ABC News andmetel oli kaubalaev MV Kudos transportimas Filipiinide lõunaosas asuvast Davao sadamast pealinnas Manilasse terast, kui alust ründasid Basilani piirkonnas Sibago saare lähedal piraadid.

Piraat
Piraat Foto: ROBERTO SCHMIDT/AFP/Scanpix

Meeskond saatis Filipiinide merepäästele teate, et nad sattusid piraatide rünnaku alla.

12 piraati üritasid kaubalaevale pääseda, kuid 27-liikmeline meeskond kasutas nende tõrjumiseks käepäraseid vahendeid, kuuma õli ja keeva vee segu, mis sissetungjatele kaela valati.

Keev vesi
Keev vesi Foto: wikipedia.org

Meremehed sõnasid hiljem meediale, et neile meenus, kuidas keskajal kindlusi kaitsti ja nad arvasid, et suudavad sellisel viisil ka oma laeva kaitsta.

Filipiinide ja Austraalia meedia teatel tulistasid mereröövlid laeval olnute pihta, paar kaubalaeva meeskonnaliiget said kergelt vigastada.

Kapten andis kokale ja ta abilistele käsu keeta nii palju kuuma vett ja kuumutada õli, kui võimalik. See kallati piraatidele kaela,vigastada saanud mereröövlid tõmbusid tagasi ja kaubalaev sai seilata sihtkohta.

Arvatakse, et piraadid tahtsid mõned meremehed pantvangi võtta, et nende elu eest siis suurt lunaraha nõuda.

Filipiinide rannavalve avalikustas fotod kangelaslikest meremeestest ja nende laevast, millel on näha kuuliauke.

Filipiinide rannavalve alus
Filipiinide rannavalve alus Foto: HANDOUT/AFP/Scanpix

Filipiinide võimud kiitsid MV Kudose meeskonda julguse ja nutikuse eest.

«Meil on hea meel, et meeskond suutis mereröövlitele vastu astuda, kasutades selleks käepäraseid vahendeid,» sõnas Filipiinide rannavalve juht, leitnant Carlito Galvez.

Meeskonna liikmed kirjeldasid sündmusi Facebookis, kuhu panid fotosid nii endast kui oma laevast. Nende sõnul oli juhtunu nagu mõnest piraadifilmist.

«Õnneks jäime kõik ellu, kuum õli ja vesi olid selles olukorras parimad relvad,» teatas üks meremeestest.

Osa meediaallikate teatel oli Filipiinide kaubalaeva rünnaku taga äärmusorganisatsiooniga Islamiriik seotud piraadigrupeering, mille liikmed üritasid kaks aastat tagasi samas paigas kiirpaatide abil kaubalaeva kaaperdada.

Piraat
Piraat Foto: ROBERTO SCHMIDT/AFP/Scanpix

Merendusorganisatsioonide teatel on maailma eri piirkondades piraadirünnakud vähenenud, samas on Filipiinide ja Indoneesia lähedased merealad piraadimagnetid, kuna saarestikes on võimalik kiiresti rünnata.

Filipiinide statistika andmetel sattusid 2017. aastal sealsetes vetes laevad 22 korral piraatide rünnaku alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles