Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

Hiinas on probleem «plahvatavate» arbuusidega

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Inna-Katrin Hein
Copy
Hiinas on «plahvatavate» arbuuside probleem
Hiinas on «plahvatavate» arbuuside probleem Foto: SCANPIX

Hiina idaosas on tekkinud probleem niinimetatud plahvatavate arbuusidega.

Asjatundjate sõnul lähevad küpsed arbuusid pauguga lõhki kasvu kiirendavate väetiste liigse kasutamise tõttu, edastab China Daily.

Jangsus elava farmeri Liu Mingsuo sõnul ei saa ta öösel magada, kuna lähedal asuvalt arbuusipõllult kostub pidevalt pauke, mis tema sõnul meenutavat maamiini lõhkemist.

«7. mai hommikul oli põllul umbes 80 lõhkenud arbuusi, kuid pärastlõunaks juba 100. Kaks päeva hiljem ma loobusid nende kokku lugemisest,» lausus farmer Hiina riigiraadiole antud intervjuus.

Põllumajandusekspertide sõnul kasutavad arbuusikasvatajad riigi poolt lubatud kasvukemikaale. Neid aineid kasutatakse, et arbuusid varem valmiksid. Mida kiiremini ja enam arbuuse müügile jõuab, seda enam võivad kasvatajad kasu saada.

Hiina riigitelevisiooni andmetel on «plahvatavate» arbuuside probleem Danyangi piirkonnas 20 farmeril, kes on sealsed suurimad arbuusitootjad. Loodetud kasu asemel on nad kahju saanud.

Väidetavalt järgib Hiina rahvusvaheliselt kehtestatud reegleid toidule. Viimastel aastatel on siiski ette tulnud mitmeid juhtumeid, milles inimesed on toiduainete tõttu kas mürgistuse saanud või surnud.

Hiinas on olnud probleeme melamiiniga piimapulbriga, toksiliste juurviljade, steroididega sealiha ja pimedas helendava lihaga.

Tagasi üles