Florida koolitulistamises kahtlustatav Nikolas Cruz kelkis rottide tapmise ja relvakäsitsemisoskusega (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nikolas Cruz.
Nikolas Cruz. Foto: facebook.com

Ameerika Ühendriikides Floridas Parklandis asuvas Marjory Stoneman Douglas High Schoolis leidis eile aset tulistamine, milles kaotas elu vähemalt 17 inimest ja kümneid sai vigastada.

Politsei sõnul tabasid nad tulistamises kahtlustatava, kelleks on selle kooli endine õpilane, 19-aastane Nikolas Cruz, teatab cnn.com.

Nikolas Cruz
Nikolas Cruz Foto: Twitter.com

Cruzi kunagiste koolikaaslaste sõnul on ta relvahull, kes postitas sotsiaalmeediasse pilte ja videoid nii rottide tapmisest kui oma heast relvakäsitsemisoskusest.

Cruz pani oma veretöö toime poolautomaatrelvaga AR-15, tal oli kaasas mitu padrunisalve ja suitsupomme, peas kandis ta gaasimaski.

AR-15 poolautomaatrelv
AR-15 poolautomaatrelv Foto: wikipedia.org

USA meedia andmetel on ameeriklastest eraisikute käes 3,8 – 5 miljonit poolautomaatrelva AR-15.

Relvainstruktor hoidmas käes poolautomaatrelva AR-15
Relvainstruktor hoidmas käes poolautomaatrelva AR-15 Foto: Allen G. Breed/AP/Scanpix
Automaatrelva M16 erinevad mudelid
Automaatrelva M16 erinevad mudelid Foto: wikipedia.org

AR-15 on sarnane automaatrelvaga M16, mida relvatootja Colt müüb sõjaväelastele. M16 saab tulistada nii automaattulerežiimis kui üksiklaskudega, kuid AR-15 puhul vaid üksiklaskudega. Siiski saab selle relva 30 padruniga salve tulistada tühjaks vaid viie sekundiga.

Politsei uurib, kas vastab tõele, et tulistaja käivitas enne tapmise toimepanemist koolis tuletõrjesignaali. Cruz jooksis pärast tulistamise lõppu koolimajast välja koos õpilastega, üritades politseile märkamatuks jääda, kuid korrakaitsjad tabasid ta kiiresti.

Õpilaste evakueerimine Florida Parklandi koolist
Õpilaste evakueerimine Florida Parklandi koolist Foto: Amy Beth Bennett/AP/Scanpix

USA väljaannete teatel pidas kool Cruzi ta agressiivsuse ja relvahuvi tõttu ohuks ning selle tõttu ei lubatud tal selles koolis õpinguid jätkata.

Kaasõpilaste sõnul oli Cruz ülbe, ta kelkis pidevalt sotsiaameedias oma relva- ja noakollektsiooniga ning pani üles videoid, millel on teda näha püstolist rotte tapmas. Endiste koolikaaslaste sõnul kandis Cruz koolis kaasas käsirelva ja laskemoona.

«Ta osaks rääkida vaid relvadest, nugadest ja jahil käimisest. Tal ei olnud sõpru. Ma ei ole ta veretööst vapustatud, sest minus silmis oli ta potentsiaalne tapja,» sõnas selle kooli üks õpilastest, 16-aastane Joshua Charo.

Matemaatikaõpetaja Jim Gardi teatel peeti Cruzi väga suureks ohuks, õpetajatele anti kindlad julgeolekujuhised, kuidas tema ähvarduste korral käituda.

Õpetaja lisas, et Cruzile oleks tulnud keelata pärast ta välja viskamist kooli alal liikumine.

Parklandi politseijuhi Scott Israeli teatel ei olnud Cruzil varasemast seaduserikkumisi, kuid sotsiaalmeedias olev tegi tema suhtes ettevaatlikuks.

Cruzi Instagrami leheküljelt leiti palju fotosid, millel ta poseerib koos relvadega. Juhtumit uurivate politseinike sõnul kahtlusaluse sotsiaalmeedia leheküljed suleti, kuna need on osa tõendusmaterjalist.

17-aastase Dakota Mutcheri sõnul sõbrustas ta kunagi Cruziga, kuid temaga oli raske suhelda, kuna ta ainus teema oli relvad. Mutcheri teatel luges ta Cruzi sotsiaalmeedia postitusi, kuid kuna need rääkisid vaid tapmisest ja relvadest, siis ei olnud see just meeldiv lugemine.

«Nägin, et ta on potsentsiaalselt ohtlik ja vägivaldne ning ma ei soovinud enam temaga suhelda. Ta visati koolist halva käitumise tõttu välja ja ei oodatud, et ta sinna tagasi läheb. Veel vähem oodati, et ta seal tulistama hakkab,» lausus Mutcher.

Veel üks õpilane, 17-aastane Victoria Olvera sõnas, et Cruz paistis talle enesekindla noormehena, kuid siis nende suhtlus katkes, kuna ta muutus armukadedaks ja hakkas tema sõpru ähvardama.

«Sain ähvardustest aru, et ta on ohtlik. Minu silmis oli ta võimalik koolitulistaja,» lausus Olvera.

Õpilaste evakueerimine Floridas Parlandis asuvast koolist, kus leidis aset tulistamine
Õpilaste evakueerimine Floridas Parlandis asuvast koolist, kus leidis aset tulistamine Foto: Mike Stocker/AP/Scanpix

Miami Heraldi andmetel olid nii Nikolas Cruz kui ta vend adopteeritud, nende isa suri kümme aastat tagasi ja ema möödunud aasta novembris.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles