Video: Pierce Brosnan reklaamib Indias ohtlikuks peetavat toodet, mille tõttu ta võib trellide taha sattuda

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pierce Brosnan
Pierce Brosnan Foto: MEGA/MEGA/Scanpix

India võimude sõnul reklaamib tuntud näitleja Pierce Brosnan paani (pan masala), mis on kohalik populaarne, kuid samas ohtlik närimisegu.

Võimude teatel on neil õigus Brosnanit trahvida või vangistada, kui ta ei oska selgitada, miks ta astus üles ohtliku närimistoote tele-, tänava- ja lehereklaamis, teatab The Guardian.

Pierce Brosnan India reklaamis
Pierce Brosnan India reklaamis Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Paan koosneb tubakast, kustutatud lubjast, vürtsidest ja pähklitest. Sageli on selles beetlipähklit ja –lehti.

Paan (Pan masala)
Paan (Pan masala) Foto: wikipedia.org

India ametnike andmetel on paanis, mille reklaamid 18 kuud tagasi indalasteni jõudsid, tubaka asemel tervisele ohtlikke taimi, kaasa arvatud beetlipähklit.

Beetlipähklid
Beetlipähklid Foto: wikipedia.org

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) on beetlipähkli pannud ohtlike ja vähki tekitavate saaduste nimekirja, kuna selles sisalduvad nitrosoamiinid põhjustavad vähki ja suuhaavandeid.

Beetlipähklid ja-lehed on Lõuna- ja Kagu-Aasias väga populaarsed, neid näritakse näljatunde vaigistamiseks, energia suurendamiseks, vererõhu tõstmiseks ja eufooria tekitamiseks.  

Beetlipalm
Beetlipalm Foto: wikipedia.org

Pärast skandaali tekkimist lõpetati Indias paani reklaamikampaania.

Brosnani sõnul ta ei teadnud, et tema abil reklaamiti tervisele ohtlikku toodet.

Pierce Brosnan India reklaamis
Pierce Brosnan India reklaamis Foto: Kuvatõmmis/Youtube

India tervishoiuministeerium andis paani kohta välja hoiatuse ning nõuab Iiri päritolu näitlejalt, keda tuntaks James Bondi rollist, miks ta nimetatud toodet reklaamis, rikkudes sellega Indias kehtestatud seadust, mis keelab tubakatoodete reklaamimise.

«Saatsime Pierce Brosnanile märgukirja, lisaks kontakteerusime temaga sotsiaalmeedia kaudu. Kui ta meile ei vasta ja reklaamis üles astumist ei selgita, siis ootab teda ees 5000 ruupia suurune trahv või kahe aasta pikkune vangistus,» teatas ministeeriumi esindaja.

Pierce Brosnan
Pierce Brosnan Foto: Czarek Sokolowski/AP/Scanpix

India arstide sõnul sisaldab paan mitut ohtlikku ainet, mis võib tekitada suu- ja kõrivähki.

Indias on üsna palju neid, kes paani närivad. Neid tunneb ära punaka tooniga hammaste järgi ning India tänavatel-teedel on palju ära näritud paani tükke.

Paani närija, kelle hambad on punaseks värvunud
Paani närija, kelle hambad on punaseks värvunud Foto: wikipedia.org
Paani süljelärakad tänaval
Paani süljelärakad tänaval Foto: wikipedia.org

Brosnan selgitas briti meediale, et ta oli nõus selles reklaamis osalema, kuna talle öeldi, et tegemist on suuõhku värskendava ja hambaid valgendava tootega ning selles ei ole midagi tervisele kahjulikku.

Iirlasest näitleja sõnul tehti talle ettepanek reklaamid veel sama sarja tooteid.

«Olen kaotanud lähedasi, kes surid vähihaigusse. Näiteks minu esimene naine ja tütar, kuid ka mitu sõpra. Ma toetan terviseprojekte, mis aitavad kaasa vähihaiguste ennetamisele ja ravile,» lausus staar.

Pierce Brosnan
Pierce Brosnan Foto: MEGA/MEGA/Scanpix

Brosnaniga James Bondi stiilis reklaami teinud reklaamfirma teatel andsid nad näitlejale enne reklaami tegemist selgelt teada, mis tootega tegemist on.  Nad lisasid, et see toode ei ole tervisele ohtlik, kuna ei ole närimistubakas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles