Taiji tagab ka vanemas eas hea enesetunde

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taiji tagab ka vanemas eas hea enesetunde
Taiji tagab ka vanemas eas hea enesetunde Foto: SCANPIX

Väljaandes British Journal of Sport Medicine avaldatud kirjutises seisab, et Hiina võitluskunstist välja kasvanud liikumismeditatsioon taiji aitab eakatel säilitada head vaimset ja füüsilist tervist.

Iidsed Hiina harjutused, mida harrastatakse kogu maailmas, aitavad eakatel näiteks saada parema koordinatsiooni ja rühi, mille tagajärjel on vähem kukkumisest tekkivaid vigastusi.

Samuti aitab see tavapärasest erinevat hingamist nõudev liikumismeditatsioon säilitada vaimset tervist ja vaimuerksust.

«Uuring näitas, et taiji, milles mängib suurt rolli hingamine ja lõdvestavad aeglased liigutused, hoiavad igas vanuses inimeste tervise tasakaalus. Eriti soovitav oleks seda harrastada aga eakatel, kellel tänu sellele võivad mitmed terviseprobleemid olemata jääda,» seisab kirjutises.

Tuhandeid aastaid tagasi Hiinas arendatud liikumistehnikat harrastab tänapäeval kogu maailmas umbes 2,5 miljonit inimest.

Taiji vaimne pool põhineb konfutsianistlikul ja budistlikul filosoofial, mille üheks põhiteemaks on kahe vastandliku jõu  - yin ja yang – tasakaal.

Taiji mõju organismile uurisid Lõuna-Korea idamaade meditsiiniinstituudi uurija Myeong Soo-lee ja Briti Exeteri ülikooli meditsiinikolledži teadlane Edzard Ernest.

«Väljast võib paista, et taiji aeglased liigutused ei treeni mitte midagi. Tegelikult aga mõjutavad need lihaseid ning vere- ja lümfisüsteemi,» selgitasid uurijad.

Kuna taijid kasutatakse üha enam taastusravis, siis on hakatud seda liikumist ka teaduslikult uurima.

Teadlaste sõnul on 2002. – 2010. aastani ilmunud 35 teadusuuringut, milles on uuritud taiji mõju patsientidele, kes on põdenud mitmesuguseid hagusi, kaasa arvatud rinnavähki ja südamehaigusi.

Neist üle 20 teadustöös tõdeti, et taiji aitab tervist parandada, kaheksa uuringu kohaselt see tervislikku seisundit ei muutnud  ning seitsmes uuringus ei saadud kindlaid tõendeid.

Neljas uuringus rõhutati taiji psühholoogiliselt kasulikku mõju, kuna see meditatiivne liikumine rahustab kogu organismi.

«Eakatel on mitmeid kroonilisi haigusi. Mitmed uuringud on näidanud, et organismi tasakaalustamine taijiga leevendas neid haigusi. Vaimne tasakaal ja mõtlemisvõime hakkab vanemas eas üha suuremat rolli mängima. Taiji pakub igas vanuses inimestele tervise parandamise ja stabiliseerimise võimalusi. Eakate puhul mängib rolli see, et need aeglased liigutused tagasid iseseisva füüsilise ja vaimse toimetuleku igapäevaelus,» tegid uurijad kokkuvõtte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles