Jaapani printsess Mako loobus küll tiitlist, kuid lükkas abiellumise edasi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani printsess Mako teatas printsessitiitlist loobumisest ja tavakodaniku Kei Komuroga kihlumisest 2017. aastal
Jaapani printsess Mako teatas printsessitiitlist loobumisest ja tavakodaniku Kei Komuroga kihlumisest 2017. aastal Foto: POOL/REUTERS/Scanpix

Jaapani keisri  Akihito lapselaps ja prints Akishino vanem tütar, printsess Mako teatas, et ta lükkab oma kihlatu, advokaat Kei Komuroga abiellumise edasi.

Time’i teatel loobus 26-aastane Mako möödunud aasta sügisel printsessi tiitlist, et abielluda tavakodanikuga, kellega ta on ühevanune.

Jaapani printsess Mako
Jaapani printsess Mako Foto: Reuters/AFP/AP/SCANPIX

Jaapani keiserliku suguvõsa reeglite kohaselt kaotavad pereliikmed tiitlil kui nad abielluvad tavakodanikuga. Printsess Mako teatas 2017, et armastuse nimel on ta valmis loobuma tiitlist ja elitaarsest elust ning hakkama tavaliseks jaapanlaseks.

Jaapani printsess Mako
Jaapani printsess Mako Foto: DIPTENDU DUTTA/AFP/Scanpix

«Teatan nüüd, et lükkame abiellumise edasi, kuna olema üsna noored. Peame saama aega rohkem üksteist tundma õppida, et oma otsuses kindel olla. Ka vajame pulmaks rohkem ettevalmistusaega,» selgitas Mako.

Jaapani keisrikoja teatel pidi Mako ja ta kihlatu Kei Komuro abielluma selle aasta novembris, kuid uus abiellumise aeg peaks olema 2020. aasta kevadel.

Jaapani printsess Mako teatas printsessitiitlist loobumisest ja tavakodaniku Kei Komuroga kihlumisest 2017. aastal
Jaapani printsess Mako teatas printsessitiitlist loobumisest ja tavakodaniku Kei Komuroga kihlumisest 2017. aastal Foto: POOL/REUTERS/Scanpix

Keiser Akihito plaanib pärast seadusemuudatust, mis võimaldab keisril troonist loobuda ja troonipärijal võimule saada, astuma keisri kohalt tagasi 2019. aasta aprillis. Mako teatel ei soovi ta oma pulma pidada siis, kui vanaisa troonist loobub ja selle tõttu lükkas ta abiellumist veel ühe aasta võrra edasi. 

Jaapani keiser Akihito ja keisrinna Michiko
Jaapani keiser Akihito ja keisrinna Michiko Foto: Koji Sasahara/AP/Scanpix

Mako sõnul ei meeldi talle kiirustamine, kuid just seda ta möödunud aastal tegi kui kiiresti loobus tiitlist ja teatas, et tahab abielluda.

«Vabandame, et tekitasime segadust ja teatasime pulmast, milleks hakati ettevalmistusi tegema. Oleme selle tühistanud,» lisas eksprintsess.

Japaani printsess Mako
Japaani printsess Mako Foto: JORGE ADORNO/REUTERS/SCANPIX

Ei ole teada, et kui Mako abiellumisest tavakodanikuga loobub, kas ta saab printsessitiitli tagasi.

Mako ja advokaat Kei Komuro kohtusid esmakordselt kuus aastat tagasi Tokyos aset leidnud sündmusel, kus tutvustati õppimisvõimalusi välisriikides. Nad mõlemad õppisid sel ajal Tokyo rahvusvahelises ülikoolis.

Jaapani seaduse kohaselt saab Makost Komuroga abielludes tavakodanik. Mako võimalus saada kunagi keisrinnaks on null, sest Jaapani troonipärimine kulgeb meesliini pidi, kuid Jaapanis on hakatud arutama, kas peaks tegema seadusemuudatuse, mis lubaks ka naistel troonile saada. 

Kei Komuro
Kei Komuro Foto: STR/AFP/Scanpix

Jaapani keiserliku suguvõsa 19 liikme seas on kolm meest, kellel on troonipärimisõigus.

Mako onu kroonprints Naruhito saab pärast praeguse keisri Akihito tagasiastumist Jaapani troonile. Naruhitole järgnevad troonipärimises Mako isa, prints Akishino ja Mako vend, prints Hisahito.

Jaapani kroonprints Naruhito, kroonprintsess Masako ja nende tütar, printsess Aiko
Jaapani kroonprints Naruhito, kroonprintsess Masako ja nende tütar, printsess Aiko Foto: Handout/Reuters/Scanpix
Jaapani prints Akishino, ta naine, printsess Kiko ning nende tütred, printsess Mako ja printsess Kako
Jaapani prints Akishino, ta naine, printsess Kiko ning nende tütred, printsess Mako ja printsess Kako Foto: ISSEI KATO/REUTERS/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles