Pildid ja video: Prantsusmaa pealinn Pariis on lumevangis

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Prantsusmaa põhjaosa, kaasa arvatud pealinna Pariisi tabas tugev lumesadu, tuues kaasa liikluskaose nii maanteeel kui raudteel. Lisaks tuli sulgeda mitmeid kuulsaid vaatamisväärsusi, kaasa arvatud Eiffeli torn, kuna lumi muutis need libedaks ja ohtlikuks. 

Ilmateenistus Meteo France teatas, et kõige enam sajab lund Pariisis ja selle ümbruses, kuid lume ja jäise tee hoiatus anti veel mitmele piirkonnale, teatab The Guardian.

Lumekaos Pariisis ja Põhja-Prantsusmaal. Pildil Sacré-Cœuri kirik
Lumekaos Pariisis ja Põhja-Prantsusmaal. Pildil Sacré-Cœuri kirik Foto: Tristan Reynaud/SIPA/Tristan Reynaud/SIPA

Mitmed põhiteed olid eile tuisu tõttu umbes ja liiklus seisis. Kell 19.30 kohaliku aja järgi ulatus Pariisi ümbruses autode ummik üle 700 kilomeetri.

Pariisi ühistransport seiskus eile õhtul, samuti jäeti käigust ära Pariisi ja lähiümbruse koolibussid.

Meteo France’i meteoroloogide teatel on Prantsusmaa põhajosa juba nüüd lumevangis ning lumesadu jätkub ka täna, 7. veebruaril, mil temperatuur langeb miinus kümne kraadini. Piirkonnas oodatakse 5 – 10 sentimeetrit lisalund.

Lumekaos Pariisis ja Põhja-Prantsusmaal
Lumekaos Pariisis ja Põhja-Prantsusmaal Foto: GONZALO FUENTES/REUTERS

Ka esmaspäeval, 5. veebruaril sadas Pariisis lund, kuid siis tuli seda vähe, korralik lumesadu algas eile, 6. veebruaril.

«Tegemist on selle aasta esimese õige talvega. Prantsusmaa sai talve ja lume tänu Skandinaaviast tulnud jaheda õhumassi ja lõunapoolse soojema õhumassi kokkupõrkele,» selgitas meteoroloog Sebastian Leas.

Lumekaos Pariisis ja Põhja-Prantsusmaal
Lumekaos Pariisis ja Põhja-Prantsusmaal Foto: ANTHONY GHNASSIA/SIPA/ANTHONY GHNASSIA/SIPA

Rongifirma SNCF teatas, et mitmetel kiirrongiliinidel tuli rongide kiirust vähendada, sest raudtee on lume ja jää tõttu ohtlikuks muutunud. Põhja-Prantsusmaal on osades paikades rongiliiklus katkenud.

Pariisi mitmes eeslinnas, kuid ka Prantsusmaa põhjaosa teistes linnades avati kodututele lisavarjupaiku, kuna lumesadu on jätkunud ja temperatuur langeb.

Lumekaos Pariisis ja Põhja-Prantsusmaal. Kodutu magamas lumes
Lumekaos Pariisis ja Põhja-Prantsusmaal. Kodutu magamas lumes Foto: THIBAULT CAMUS/AP

Pariisi viivatel teede, mida kasutavad eelkõige suurte kaubaautode juhid on lund nii palju, et rasketel autodel oli edasisõitmine väga keeruline, võides tekitada ohuolukordi. Paljud autojuhid jäid oma autodega tee äärde ilmaolude paranemist ootama.

Lumekaos Pariisis ja Põhja-Prantsusmaal. Kaubaautod Pariisi viival teel
Lumekaos Pariisis ja Põhja-Prantsusmaal. Kaubaautod Pariisi viival teel Foto: YASSINE EL HARDA/AFP

«Oleme tee ääres lumelõksus, meil on küm, meil ei ole süüa ja meil ei ole WCd. Me ei tea, millal saame edasi sõita,» teatas üks kaubaautode juhtidest Mehdi Benomar.

Nii möödunud aasta detsembris kui selle aasta jaanuaris oli Põhja-Prantsusmaal võrdlemisi soe, mitmes piirkonnas tõusis Seine’i jõgi üle kallaste, tekitades üleujutuse.

Samas on ka neid prantslasi, kes lund naudivad. Nii Pariisi Eiffeli torni kui Sacré-Cœuri kiriku juures on olnud näha suusatajaid, kelgutajaid ja lumesõja pidajaid.

Lumekaos Pariisis ja Põhja-Prantsusmaal
Lumekaos Pariisis ja Põhja-Prantsusmaal Foto: Tristan Reynaud/SIPA/Tristan Reynaud/SIPA
Lumekaos Pariisis ja Põhja-Prantsusmaal
Lumekaos Pariisis ja Põhja-Prantsusmaal Foto: ANTHONY GHNASSIA/SIPA/ANTHONY GHNASSIA/SIPA
Lumekaos Pariisis ja Põhja-Prantsusmaal
Lumekaos Pariisis ja Põhja-Prantsusmaal Foto: Tristan Reynaud/SIPA/Tristan Reynaud/SIPA

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles