Kuulsad eesti naised ahistamisest: lugu lõppes sellega, et laps, keda ootasin, suri

Britten Torstenberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti naiste #MeToo lood saates "Radar"
Eesti naiste #MeToo lood saates "Radar" Foto: Kuvatõmmis

Täna õhtul võeti saates «Radar» teemaks ahistamisskandaalid. Saates rääkisid mitmed kuulsad ja julged Eesti naised oma loo, et toetada Eestis MeToo liikumist.

«Radari» seekordsest saatest jäi kõlama tõik, et iga teine naine Eestis on kogenud seksuaalset ahistamist. Lisaks lisasid julged naised, et ahistamine on ühiskonnas tõsine teema ja see, kui see ei ole juhtunud konkreetselt sinuga, siis see ei tähenda, et seda ei juhtu üldse. Lisaks lausus saates ülesastunud moelooja Oksana Tandit, et naised peavad toetama üksteist.

Tallinna abilinnapea Zuzu rääkis saates, et ta koges ahistamist tööpostil. Naise sõnul puutus ta seal kokku kõrgemal positsioonil meeskollegiga, kelle arvates oli väga okei naist tagumikust näpistada. «Siis kui ta seda tegi, siis ma andsin talle selge signaali, et see ei ole okei käitumine,» sõnas Zuzu saates.

Moeblogija Helene Vetik rääkis saates oma lähisuhtest, kus tema toonane poissõber proovis sundida neiut tegema asju, mida ta ei soovinud teha. Mees tegi seda läbi ettekäänete, näiteks et tal on ajukasvaja.

Helene pihtis, kuidas ühel konkreetsel õhtul palus noormees, et ta tema juurde jääks. Kui naine siiski lahkuda otsustas, siis kallimale see ei meeldinud ning ta ründas naist. Seepeale võttis noormees Helenel kaelast kinni ja lõi ta pead kõvasti vastu seina. Seejärel kägistas mees naist ja üritas suudelda samal ajal.

«Radari» saatejuht Deisi Helemäe rääkis ausalt selles, kuidas tema peretuttav teda 15-aastaselt metsa vahele viis, käe jalgvahele pani ning jõuliselt suudlema hakkas. Neiu hakkas nutma ning õnneks viis mees noore tüdruku koju, ilma et asi oleks kaugemale läinud.

Kristel Aaslaid rääkis aga sellest, kuidas ühe peo käigus üks vanem meesterahvas neiule lähenes. «Järsult ta lähenes mulle, enda teada ma ei olnud midagi sellist teinud, mis annaks talle märku, et ta on valmis lähedaseks katseks või suudluseks,» sõnas Aaslaid saates.

Tähtis õppetund saate juures on aga see: naine ei ole süüdi. «Vägivallaohver ei ole selles süüdi, mitte kunagi,» kinnitab Evelyn Sepp. «Võib olla sellega, et üks konkreetne naine räägib oma loo ära, annab ta julgust ja enesekindlust teistele oma lugu ära rääkida,» lausub Marina Kaljurand. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles