Video: Pyeongchangi taliolümpiamänge turvavaid politseinikke tabas noroviiruse puhang

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea sõdurid
Lõuna-Korea sõdurid Foto: JUNG YEON-JE/AFP/Scanpix

Lõuna-Koreas Pyeongchangis algavad 9. veebruaril taliolümpiamängud, mida pidid turvama 1200 politseinikku, kuid nad tuli noroviiruspuhangu tõttu töölt kõrvaldada ja nende asemel hakkab sportlaste ja pealtvaatajate julgeolekut mõnda aega tagama 900 sõdurit.

Olümpiamängude organiseerijad teatasid, et 41 politseinikku vajasid palaviku, oksendamise ja kõhulahtisuse tõttu haiglaravi, edastab cnn.com.

Pyeongchangi politseinikud
Pyeongchangi politseinikud Foto: ED Jones/AFP/Scanpix

Lõuna-Korea meedia teatel on noroviiruse puhang vaid mõned päevad enne olümpiamängude avamist ohuks, kuid loodetakse, et sportlased noroviirusse ei haigestu.

«Politseinikud eemaldati olümpiapaikade kaitmisest, kuna nende seas hakkas levima ohtlik noroviirus ja paljud neist haigestusid. Nad asendati eile õhtul sõjaväelastega, kelle tervist kontrolliti ja kes kõik on terved. Sõjaväelased turvavad olümpiat seni kuni politseinikud tervenevad ja nad saavad oma tööd jätkata,» sõnasid korraldajad.

Politseinikud Pyeongchangi olümpiakülas
Politseinikud Pyeongchangi olümpiakülas Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/SCANPIX
Lõuna-Korea sõdurid kontrollivad olümpiakülla sisenejaid
Lõuna-Korea sõdurid kontrollivad olümpiakülla sisenejaid Foto: JUNG YEON-JE/AFP/Scanpix

Nad jätkasid, et majutuspaigad, sportlaste transportimiseks kasutatavad sõidukid kui teised paigad, kus on sportlasi ja külalisi, desinfitseeriti ja vajadusel desinfitseeritakse  veel mitmel korral.

Pyeongchangi taliolümpiamängude esimesed võistlused toimuvad juba 8. veebruaril, üks päev enne avatseremooniat. Lõputseremoonia leiab aset 25. veebruaril.

Politseinikud liikumas Pyeongchangi Gangneungi jääareeni juures
Politseinikud liikumas Pyeongchangi Gangneungi jääareeni juures Foto: Felipe Dana/AP/Scanpix

Lõuna-Korea haigustekontrolli keskuse teatel olid haigestunud 41 politsenikku kõik ühte paika turvamas ja seega ei ole haigus neilt tõenäoliselt edasi levinud.

«Kohe kui saime haiguspuhangust teada, eemaldasime haigestunud, kes viidi haiglasse. Kohad, kus nad viibisid, desinfitseeriti. Samuti uuriti teiste olümpiamänge turvama pidanud politseinike tervist, nemad ei olnud haigestunud, kuid nende tervise jälgimist jätkatakse,» teatas haigustekontrolli keskuse esindaja.

Lõuna-Korea politseinikud turvamas Pyeongchangi taliolümpiamängudele saabujaid
Lõuna-Korea politseinikud turvamas Pyeongchangi taliolümpiamängudele saabujaid Foto: Jae C. Hong/AP/Scanpix

Arstide sõnul ei ole teada, kus ja kellest haigus levima hakkas.

Lisaks hoonete ja sõidukite desinfitseerimisele uuritakse ka toitu ja vett, mida pakutakse sportlastele ja külalistele.

Pyeongchangi olümpiaküla
Pyeongchangi olümpiaküla Foto: FRANCOIS-XAVIER MARIT/AFP/SCANPIX

Olümpiaküla teenindajad saadetakse igaks juhuks tervisekontrolli ja kui nende seas leitakse haigestunuid, siis nad vahetatakse tervete vastu välja.

Noroviirus on gripisarnane viirus, mis levib jahedal aastaajal, olles väga nakkav.

Levib kergelt ühelt inimeselt teisele, nakatumine toimub eelkõige suukaudselt, kas siis määrdunud käte või saastunud söögi ja joogiga.

Noroviirus hakkab seedekulglas paljunema, tekitades iiveldust, oksendamist, vesist kõhulahtisust, pea- ja lihasvalu, külmavärinaid ja palavikku.

Haigusnähud kestavad 24 – 60 tundi ja tavaliselt paranetakse täielikult. Selle haiguse puhul on kõige ohtlikumaks suur vedelikukaotus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles