Hiina eksamiküsimus: kui kaubalaeval on 26 lammast ja kümme kitse, siis kui vana on selle laeva kapten? Mis on õige vastus? (3)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina kummaline matemaatikaeksami küsimus
Hiina kummaline matemaatikaeksami küsimus Foto: twitter.com

Suur osa Hiina õpilastest ei osanud vastata matemaatikaeksami küsimusele, see küsimus jõudis sotsiaalmeediasse, kus seda üritasid lahendada täiskasvanud, kes samuti kimbatusse sattusid.

Kummaline matemaatikaeksami küsimus esitati Hiina lääneosas Sichuani provintsi Nanchongi linna Shunqingi piirkonna kooli viienda klassi õpilastele ja see oli järgmine: «Kui kaubalaeval on 26 lammast ja kümme kitse, siis kui vana on selle laeva kapten?», teatab Newsweek.

Lambad
Lambad Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL/PA Images/Scanpix
Kitsed
Kitsed Foto: /Caters News Agency/Scanpix
Kapten
Kapten Foto: Aloysius Patrimonio/PantherMedia / Aloysius Patrimonio/Scanpix

Üks õpilastest lähenes küsimusele loogikaga, vastates, et kapten peab olema vähemalt 18-aastane, kuna alaealised ei tohi laeva juhtida.

«Kapten on 36 aastane, olles lõpetanud merekooli ja teinud karjääri, saades lõpuks kapteniks. Ta on üsna enesekeskne, olles nõus võtma pardale teatud arvu loomi. Pardal olevate loomade arv näitab ta vanust,» oli teise õpilase vastus.

Hiina õpilased
Hiina õpilased Foto: FRANCOIS BOUGON/AFP/Scanpix

Nanchongi kooli matemaatikaeksami küsimus jõudis sotsiaalmeediasse, kus oma vastuse andsid sajad õpilased ja täiskasvanud, kes samas kritiseerisid, et sellele küsimusele ei ole õiget vastust.

Hiina kummaline matemaatikaeksami küsimus
Hiina kummaline matemaatikaeksami küsimus Foto: Twitter.com

«Kas õpetaja ikka luges seda küsimust enne, kui lastele vastamiseks andis?» küsiti.

Üks kommneteerija tõi iroonilise võrdluse: «Kui koolis on 26 õpetajat ja veel kümme õpetajat, kes ei suuda mõelda, siis kui vana on kooli direktor?»

Oli ka neid, kelle arvates oli selline segase sisuga eksamiküsimus õigustatud, kuna selle abil arendati nii loogilist kui loomingulist mõtlemist.

Täiskavanud pakkusid küsimuse vastuseks, et kaubaleva kaptenil peaks olema üsna suur seilamiskogemus, palju energiat ja pealehakkamist ning oskus meeskonda juhtida. Seega peaks kapten olema 30 – 60-aastane.

Nanchongi haridusametnikud selgitasid, et tõesti, sellele eksamiküsimusele ei ole ühte õiget vastust, vaid õigeid vastuseid on mitu.

«Selline eksamiküsimus aitab õpilastel mõelda kastist väljapoole. Hariduse eesmärgiks ei ole toota sarnaselt mõtlevaid roboteid. Iga vastus on ainulaadne, näidates vastaja teadmisi, fantaasiat ja loogilist mõtlemist. Küsimus, millele on mitu vastust, on hea küsimus,» selgitasid haridusametnikud.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles