Video: arheoloogid leidsid 10 000 aasta vanuse joonistuskriidi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
10 000 aasta vanune joonistuskriit
10 000 aasta vanune joonistuskriit Foto: Paul Shields/University of York / SWNS.com/Paul Shields/UniversityYork/SWNS/Scanpix

Briti arheoloogid leidsid Inglismaal Põhja-Yorkshire’is Scarborough lähedal väljakaevamisi tehes eelajaloolise, umbes 10 000 aasta vanuse ookrist joonistuskriidi, millega joonistati loomanahkadele.

Joonistuskriit leiti Euroopa ühe kuulsama mesoliitikumi asulapaiga Star Carri lähedase kunagise Fixtoni järve ja sooala pinnasest, teatab ancient-origins.net.

«Oleme kindlad, et selle punasest ookrist kriidiga tegid kiviaja inimesed loomanahkade siseküljele kunsti,» teatasid arheoloogid.

Star Carr oli keskmise kiviaja asundus, kus elati umbes 9000  – 2700 eKr. See on tähtis arheoloogiliste leidude paik, kuna endise järve- ja sooalal on pinnasekihtides säilinud inimtegevuse jälgi.

Inglismaal Põhja-Yorkshire'is asuv Star Carr
Inglismaal Põhja-Yorkshire'is asuv Star Carr Foto: wikipedia.org

Paigast on varem leitud hirvekojust tehtud religioosseid peakatteid, mida oletatavalt kandsid šamaanid, harpuune ja nooli, mida kasutati kalastades ja jahti pidades ning vanim maja Briti saartel, kus on varajaseim viide puusepatööle.

Star Carrist leitud šamaani peakate, mis on hirvekoljust
Star Carrist leitud šamaani peakate, mis on hirvekoljust Foto: wikipedia.org

Star Carri leiupaiga avastas 1947. aastal inglasest amatöörarheoloog  John Moore. 1948. aasta väljakaevamisel avastas ta viiteid inimasula kohta, samuti loomaluid, luust harpuune, sarvi ja kivist nooleotsi.

Star Carrist leitud kiviaegsed esemed
Star Carrist leitud kiviaegsed esemed Foto: wikipedia.org

Ta kontakteerus Cambridge’i ülikooli ajaloolase Grahame Clarkiga, kes viis seal 1949 – 1951 läbi teaduslikud väljakaevamised. Teadlane avaldas oma uurimusest 1954. aastal teadustöö, mille kohaselt leidis ta mitmeid kiviaja inimeste igapäevaelu objekte. 

2015. aastal leiti sealt kivist amulett, millel on algeline kirjutis. Arvataks, et selle omanik elas umbes 9000. aasta paiku eKr, kuna see leiti sellel ajale viitavast kihist. Arvatavalt kandis ta seda kurjade vaimude peletamiseks kaelas.

Inglismaalt Star Carrist leitud amulett
Inglismaalt Star Carrist leitud amulett Foto: Ekraanitõmmis Youtube'i videost

Paigast on leiti ka platvorm, mis võis olla iidne jumalatele annetamise koht, sest sellel oli erinevate loomade, kaasa arvatud metssigade, lindude, jäneste, siilide ja metsikute veiste luid.

Selle lähedalt leiti veel loomaluid, mida peeti hundiluudeks, kuid hilisem uurimine näitas, et need kuuluvad metsikule koerale, kes kodustati.

Paigas oli ka mitmete tööriistade jäänuseid ja noolte teritamise kive.

Hiljuti viisid Yorki ülikolli teadlased Star Carris uue uurimise läbi, leides ookrist kriidi, mille üks ots oli teravaks tehtud, et sellega parem joonistada oleks.

10 000 aasta vanune joonistuskriit
10 000 aasta vanune joonistuskriit Foto: Paul Shields/University of York / SWNS.com/Paul Shields/UniversityYork/SWNS/Scanpix

Uuringu juhi Andy Needhami teatel oli see kriidileid väga huvitav ja ebatavaline, sest varem ei ole nad sealt sellist objekti leidnud.

«Kriit näitab, et kiviaja inimesed olid kunstilembesed. Kriidi abil sai joonistad loomanahkadele kui ka teistele esemetele. Kiviaja inimestele olid värvilised asjad tähtsad ja ookriga sai teha tugevaid punaseid kujutisi. Ookrist pulgake näeb välja nagu tänapäeva joonistuskriit, seega ei saa selle otstarbes kahelda,» nentis Needham.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles