Valge Maja soovis saada Van Gogh’i maali, kuid pakuti kullast WC-potti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Guggenheimi muuseumi kuldne WC-pott
Guggenheimi muuseumi kuldne WC-pott Foto: WILLIAM EDWARDS/AFP/Scanpix

Valge Maja soovis Guggenheimi muuseumilt saada laenuks 19. sajandi hollandi kunstniku Vincent van Gogh’i teost, kuid selle asemel pakuti kuldset WC-potti.

The Washington Posti teatel soovisid USA president Donald Trump ja ta naine Melania Trump oma elutoa seinale van Gogh’i maali «Lumine maastik».

Vincent van Gogh'i maal «Lumine maastik»
Vincent van Gogh'i maal «Lumine maastik» Foto: akg-images/akg-images/Scanpix

New Yorgis asuva Guggenheimi muuseumi peakuraator Nancy Spector sõnas, et nad ei laenuta van Gogh’i teost, küll aga pakkusid nad ühte teist taiest.

Spector saatis Valgele Majale e-kirja, milles teatas, et nad võivad anda 18-karaadisest kullast ja töötava WC-poti, mida saab paigaldada Valgesse Majja. 

Guggenheimi muuseumi kuldne WC-pott
Guggenheimi muuseumi kuldne WC-pott Foto: WILLIAM EDWARDS/AFP/Scanpix

«See teos on saadaval, president ja ta abikaasa võivad selle paigutada mõnda Valge Maja tualetti. Selle poti puhul oleks tegemist pikaajalise laenuga. Neil tuleb arvestada, et WC-pott siiski kunstiteos, millega tuleb delikaatselt ümber käia,» teatas kuraator.

Kuldse WC-poti, mis kannab nime America, valmistas itaallasest nüüdiskunstnik Maurizio Cattelan. Kriitikute arvates on see pott tänpäeva tarbimiskultuuri, kuid üldiselt ka elu allegooria ehk inimesed vananevad ja «kõik läheb lõpuks veega alla».

Guggenheimi muuseumi kuldne WC-pott
Guggenheimi muuseumi kuldne WC-pott Foto: WILLIAM EDWARDS/AFP/Scanpix

Van Gogh’i 1888. aasta teosel «Lumine maastik» on lumisel põllul näha meest oma koeraga jalutamas.

USA ajakirjanikud küsisid kunstnik Cattelanilt, et mida ta arvab oma teose, kuldse WC-poti, andmisest president Trumpile.

«Väga tundlik teema. Tuleb küsida, et mis on elu eesmärk? Elu on absurd, kuid saab mõistetavaks alles surma kaudu. Minu loodud kuldne WC-pott on selle allegooria,» lausus kunstnik.

Guggenheimi muuseumi pressiesindaja Sara Eatoni teatel võttis nendega ühendust Valge Maja kunstiteoste eest vastutav Donna Hayashi Smith, kes edastas Trumpi ja ta naise palve.

Donald ja Melania Trump
Donald ja Melania Trump Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/Scanpix

Valge Maja ega Guggenheimi muuseumi esindajad ei ole veel maali ega WC-poti teemal kommentaare andnud. Valge Maja esindajad ei ole öelnud, kas Trump tahab kuldset WC-potti. 

Valge Maja
Valge Maja Foto: Andrew Caballero-Reynolds/AFP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles