Video: endine ihukaitsja süüdistab Kevin Spaceyt rassismis (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Earl Blue
Earl Blue Foto: Earl Blue / SWNS.com/Earl Blue / SWNS.com/Scanpix

Hollywoodis lahvatas 2017. aasta sügisel ahistamisskandaal kui uurivad ajakirjankud avaldasid artiklid, mille kohaselt kasutas tuntud produtsent Harvey Weinstein näitlejannasid aastakümneid seksuaalselt ära. Sellele järgnes skandaal staarnäitleja Kevin Spacey ümber, keda kolleeg Anthony Rapp süüdistab rohkem kui 30 aastat tagasi aset leidnud juhtumis, milles Spacey ahistas teda seksuaalselt ja tahtis vägistada.

58-aastane Spacey, keda nüüdseks süüdistavad mitmed mehed ahistamises, kaotas töö ja läks Arizonas asuvasse The Meadows sõltuvuskliinikusse seksisõltuvust ravima, teatab Newsweek.

Kevin Spacey
Kevin Spacey Foto: Joel Ryan/AP/Scanpix

Nüüd astus esile seriaali «House of Cards» (Kaardimaja) näitlejate endine ihukaitsja Earl Blue, kelle sõnul on selles sarjas poliitik Frank Underwoodi kehastanud Spacey rassist, kuna võtete ajal sõimas ta pidevalt ihukaitsjaid, kellest enamik olid tumedanahalised.

Earl Blue
Earl Blue Foto: Twitter.com

Ihukaitsja sõnul näitas Spacey nii kehakeelega kui verbaalselt, et talle tumedanahalised ei meeldi. Ta ei vastanud nende tervitustele, rääkimata kätlemisest. Samuti kasutas staar ihukaitsjate kohta rassistlikke ja solvavaid väljendeid.

Kevin Spacey
Kevin Spacey Foto: MARIO ANZUONI/REUTERS/Scanpix

51-aastane Blue, kellele kuulub Marylandis Hanoveris tegutsev turvafirma VIP Protective Services, andis sel esmaspäeval, 15. jaanuaril intervjuu, milles meenutas «Kaardimaja» võtetel aset leidnud intsidente.

Blue teatel asusid tema ja ta kolleegid «Kaardimaja» põhinäitlejaid turvama 2012. aastal, kui tegemisel oli esimene hooaeg.

Earl Blue (paremal) ja ta äripartner William Spencer
Earl Blue (paremal) ja ta äripartner William Spencer Foto: Earl Blue / SWNS.com/Earl Blue / SWNS.com/Scanpix

Kui teised näitlejad suhtusid ihukaitsjatesse hästi, siis Spacey näitas kohe välja, et tema silmis on ihukaitsjad alamast klassist inimesed, kes ei ole väärt isegi mitte tema pilku.

Blue sõnul oli tal turvafirma omanikuna suur vastutus ja ta pidi otse Spaceyga suhtlema, kuid see oli väga keeruline.

Kevin Spacey
Kevin Spacey Foto: David Wimsett/Starstock/Photoshot/Scanpix

«Kui võttemeeskonna juht mind ja teisi ihukaitsjaid Spaceyle tutvustas, siis näitleja ignoreeris mind nagu mind ei olekski. Ta andis kätt vaid minu valgenahalistele kolleegidele,» meenutas Blue.

Blue sõnul tekitas Spacey selline käitumine nii neis kui ka võttemeeskonnas imestust.

«Spacey ignoreeris meid, nagu me oleksime õhk. Ta suhtles võtteplatsil olijatega, kuid mitte kunagi meiega, sest tema silmis olime vist orja seisuses,» lisas ihukaitsja.

Earl Blue (vasakul) ja ta äripartner William Spencer «Titanicu» kunagises võttekohas
Earl Blue (vasakul) ja ta äripartner William Spencer «Titanicu» kunagises võttekohas Foto: Earl Blue / SWNS.com/Earl Blue / SWNS.com/Scanpix

Turvafirma VIP Protective Services tegevjuht Eric Lyle kinnitas Blue lugu Spacey upsakusest.

«Läksin isiklikult Kevin Spaceyga kohtuma, kuid kui ma talle oma käe ulatasin, siis ta ei võtnud seda vastu. Mul ei olnud varem sellist kogemust, olen kätelnud Spaceyst kuulsamate inimestega,» teatas Lyle.

Blue teatel pidas Spacey teda ja teisi võttepaika turvanud ihukaitsjaid ka varasteks.

«Oli juhtum, mil ma valvasin Spacey rõivastuspaiga juures. Kui Spacey mind märkas, läks ta tagasi ja katsus, kas ta ikka pani oma garderoobi ukse lukku. Ta katsus pärast lukustamist garderoobi ust alati. Ta lahkus garderoobist võttepaika päevas vähemalt 12 korral ja alati katsus ust mitu korda,» meenutas Blue.

Blue sõnul pingutasid nii tema kui ta kolleegid, et nende töö võtteplatsil kulgeks suuremate probleemideta ja et nad ei segaks võtteid, kuid Spacey üritas nende pingutusi nullida.

Kaader seriaalist «Kaardimaja», pildil Kevin Spacey
Kaader seriaalist «Kaardimaja», pildil Kevin Spacey Foto: Melinda Sue Gordon/AP/Scanpix

«Spacey ei olnud mitte kunagi rahul. Talle ei meeldunud meie töö, meie vormid ega välimus. Samuti irises ta pidevalt selle üle, et me oleme alati vales kohas teda valvamas,» meenutas ihukaitsja.

Kui selle turvafirma leping lõppes, siis «Kaardimaja» produtsendid ei uuendanud seda hoolimata positiivsest tagasisidest, et ihukaitsjate meeskond tegi head tööd.

Blue sõnul said nad hiljem teada, et Spacey ei tahtnud neid. Staar oli öelnud, et ta ei taha võtteplatsile neegreid.

Kevin Spacey
Kevin Spacey Foto: JUSTIN TALLIS/AFP/Scanpix

Oktoobris 2017 süüdistas 41-aastane näitleja Anthony Rapp Kevin Spaceyt ahistamises. Juhtum leidis aset New Yorgis rohkem kui 30 aastat tagasi, kui Rapp oli 14-aastane ja Spacey 26-aastane.

Anthony Rapp(vasakul) ja Kevin Spacey
Anthony Rapp(vasakul) ja Kevin Spacey Foto: Stephen Lovekin/AFP/Scanpix

Sellele süüdistusele lisandus veel mitu Spaceyle suunatud seksuaalse ahistamise süüdistust.

Spacey vallandati «Kaardimajast» ning režissöör Ridley Scott asendas Spacey filmis «All the Money in the World» Christopher Plummeriga.

Christopher Plummer (vasakul) ja Kevin Spacey
Christopher Plummer (vasakul) ja Kevin Spacey Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

«Kaardimaja» produtsendid ega Spacey advokaadid ei ole endise ihukaitsja rassismisüüdistust kommenteerinud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles