Uuel nädalal on õhus äikest

, Ilmavaatleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äike.
Äike. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Toomingas läks õitsele. Toomepuu ja lehekuu on tõelised kevade kuulutajad. Vanarahvas vaatas ikka, mitu päeva toomingad õitsevad. Selle järgi tehti sügise kohta ennustusi.

Kui õitsemine kestis paar nädalat, pidi tulema pikk sügis, kui ainult paar päeva, võis minna varakult talvele.

Toominga õitsemine näitas põllumehele õiget kartuli mahapaneku aega. Tänavu puhkesid õiekobarad nädala jagu varem kui tavaliselt. Saabuv jahe aga venitab õiteaja pikemaks.

Toominga lahutamatut kaaslast ööbikut on veel vähe kuulda. Pole viga, linnuristipäev (19. mai) on alles nädala pärast. Saardes teati, et selleks ajaks jõuavad reisilt tagasi viimasedki suvelinnud, ka ööbikud.

Ristipäevast võttis soe võimu nii vees kui maa peal. Aga teati: kui ristipäeva ajal ilm külm, võib tulla jahedat kuni jaanipäevani välja.

Kuu seisu järgi otsustades kestavad segased ajad. Ilma muutumisest andsid märku nädala algul selgele taevale ilmunud pikad pilvekiud. Neid tekitas sooja ja külma õhu vastasseis kõrgustes. Ka lennukijutid muutusid nähtavaks.

Neljapäeval polnud ilma muutumises kahtlustki. Hommikupoole surusid konksus tipuga kiudpilved vastu tuult edasi. Lõuna paiku pilved tihenesid ja õhtuks oli taevas pilves, kohati tulnud hoovihmagi.

Järgmine nädal on arvata jahedapoolne. Madalrõhkkonnad on pääsenud liikuma, seega on sajupäevi rohkem. Kohati võib teha äikest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles