Jaapanis tekkis kerakalapaanika

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kerakala pakk, milles on ka mürgised osad
Kerakala pakk, milles on ka mürgised osad Foto: Reuters/AFP/AP/ScanPix

Jaapani keskosas Aichi prefektuuris Gamaoris tekkis kerakalapaanika, kuna supermarket müüs kogemata viis kerakalapakki, milles on kanget mürki sisaldavaid osi.

Gamagori võimud ja politsei hoiatasid linlasi, et nad igaks juhuks kerakalu ei ostaks ega sööks, teatab Reuters.

«Kindlasti ei soovi keegi oma eluga vene ruletti mängida, hoiatame inimesi kerakalade eest. Politsei leidis kolm mürgist kerakalapakki üles, kuid kaks on seni leidmata. Kutsume inimesi need kaks kalapakki politseile loovutama,» teatas kohalik võimuesindaja Koji Takayanagi.

Kerakala
Kerakala Foto: ITSUO INOUYE/AP/Scanpix

Ametniku sõnul hoiatatakse kodanikke kalade eest läbi valjuhääldite, kuna oht on suur.

Kerakala pakk, milles on ka mürgised osad
Kerakala pakk, milles on ka mürgised osad Foto: Reuters/AFP/AP/SCANPIX

Kerakala tohivad valmistada vaid selleks eriväljaõppe saanud kokad, kuna vale valmistamine võib sööjale elu maksta. Igal aastal tuleb Jaapanis ette kerakalamürgistusi, kuid surmaga lõppevaid on siiski vähe.

Jaapanis süüakse kerakala eelkõige talvisel ajal, sest see kala on siis kõige rasvasem ja parima maitsega, kas siis kalafileena, mis jaapani kannab nimetust sashimi või kalasupina.

Kerakala maks, seedekulgla, sugunäärmed ja nahk sisaldavad surmavat mürki tetradotoksiini ning selle kala valmistamiseks on vajalik eriväljaõpet ja litsentsi. Kerakala mürgi vastu ei ole vastumürki.

Tetrodotoksiin on väga tugevatoimeline närvimürk, keskmise kehakaaluga inimese tapmiseks piisab vaid ühest milligrammist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles