Catherine Deneuve palus vabandust, kuid rõhutas, et #Metoo liikumisega on kaasnenud pööblimentaliteet (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Catherine Deneuve
Catherine Deneuve Foto: Ekaterina Chesnokova/RIA novosti/Scanpix

Möödunud nädalala avaldas Prantsuse väljaanne Le Monde 100 tuntud prantslanna avaliku kirja, milles kritiseeriti ahistamisvastast #Metoo liikumist ja tõdeti, et mehed ei julge enam flirtida, kuna kardavad ahistaja silti külge saada.

Kirjale allakirjutanute seas oli ka 74-aastane näitlejanna Catherine Deneuve, kelle arvates on ahistamisvastasus muutunud nõiajahiks, teatab msn.com.

Catherine Deneuve
Catherine Deneuve Foto: Stella Photography/Elevation Photos/Photoshot/Scanpix

«Tegemist on uuspuritanismiga, kus mehi jahitakse nagu nõidu. Mõistan sellise meestevastasuse hukka, sest meestel on õigus flirtida. Iga naine teab, kust tema jaoks piir läheb,» sõnas Deneuve meediale.

Möödunud pühapäeval avaldas väljaanne Liberation Deneuve’i kolumni, milles staar palus vabandust ja teatas, et ta sõnu tõlgendati valesti. Samas tuletas ta minevikku meelde.

«Olin üks neist, kes allkirjastas 343 manifesti. Olin teinud aborti ja tunnistasin seda avalikult. 1971. aastal, kui see manifest avaldati, võis meid, allakirjutanuid oodata ees kriminaalkaristus ja vangla. Tegemist oli kirjaga, millega prantslannad nõudsid abordiõigust ja selle koostas tuntud feminist Simone de Beauvoir,» teatas Deneuve.

Staari sõnul on ta vaba naine, langetab oma valikud ise ega kurda nende üle.

«Pöördun kõigi poole, kes tundsid end meie #Metoo liikumist kritiseerivast kirjast solvatuna. Palun kõigilt, keda see puudutas, vabandust, kuid ma jään oma seisukoha juurde, mis puudutab meestele korraldatud nõiajahti,» teatas näitlejanna.

Ta teatas veel, et filmitööstuse õhkkond on alati olnud ahistamist soosiv, kuid sellisel kujul nagu viimasel aastakümnel, ei ole seda varem olnud.

Catherine Deneuve 2000. aasta filmis «Tantsija pimeduses»
Catherine Deneuve 2000. aasta filmis «Tantsija pimeduses» Foto: Personalities/Scanpix

«Mõistan, et ahistada ei tohi kedagi ja ahistamisohvreid on palju. Ahistamisvastane  #Metoo liikumine ei ole siiski probleemivaba, sest sellega kaasneb tsensuur, pööblimentaliteet ja verbaalne lintšimine. Me ei saa enam tõendada juhtumeid, mis leidsid aset aastakümneid tagasi, kuid ikkagi tahetakse süüdlasteks peetavad oksa tõmmata,» teatas Deneuve.

Näitlejanna sõnul ei õigusta ta ahistamist ja vägistamist, kuid temal, nagu paljudel teistel, ei ole õigus kedagi hukka mõista.

«Ma ei ole ise ahistamist kogenud, kuid olen näinud, kuidas produtsendid ja režissöörid oma positsiooni ära kasutavad ja see teeb meele mõruks. Usun õiglusse ja selle saavutamiseks tuleb nii naistel kui meestel oma suhtumist muuta,» lausus staar.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles