USA saadab taliolümpiale esimese avalikult homoseksuaalse meessportlase

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Adam Rippon
Adam Rippon Foto: Kyle Terada/USA Today Sports/Scanpix

Ameerika Ühendriike esindab veebruaris Lõuna-Koreas Pyeongchangis toimuvatel taliolümpiamängudel esmakordselt meessportlane, kes on avalikult homoseksuaalne.

28-aastane iluuisutaja Adam Rippon teatas Twitteris: «Olen õnnelik, et saan paari nädala pärast minna oma elu esimestele olümpiamängudele. Olla esimene avalikult seksuaalvähemuste hulka kuuluja, kes esindab taliolümpial USAd».

Adam Rippon
Adam Rippon Foto: MATTHEW STOCKMAN/AFP/Scanpix

Ripponi minek oli juuksekarva otsas, sest ta jäi USA meistrivõistlustel neljandaks ja tavaliselt saadetakse olümpiale kolm kõige paremat.

Adam Rippon
Adam Rippon Foto: USA TODAY Network/USA TODAY Network/Sipa USA/Scanpix

USA olümpiameeskonda kokku pannud komitee jättis valimata kodustel meistrivõistlustel teiseks tulnud Ross Mineri, kelle saavutused rahvusvahelistel võistlustel ei olnud nii head kui Ripponil ja seega sai Rippon minna Mineri asemel.

Rippon sõnas väljaandele Washington Post, et talle ei lähe korda, mida teised temast arvavad ja ta ei ole ennast kunagi häbenenud.

Adam Rippon
Adam Rippon Foto: Vladimir Pesnya/Sputnik/Scanpix

«On üsna palju noori, kes võitlevad iseendaga, kuna üritavad ennast ühiskonna reeglite raami suruda. Neid ei ole õpetatud olema nemad ise ja nad ei julge olla, kuid peaksid olema,» lausus sportlane.

Rippon sai 2016. aastal meeste üksiksõidus USA meistriks. Ta andis pärast seda intervjuu, milles sõnas, et kuna ta tuli kapist välja, siis oli temalt nagu koorem langenud ja ta sai anda oma parima etteaste.

Adam Rippon
Adam Rippon Foto: TONY AVELAR/AP/Scanpix

Rippon teatas Twitteris, et mitmel pool maailmas diskrimineeritakse seksuaalvähemusi ja ta tahab oma tuntust kasutada selleks, et aidata kaasa diskrimineerimise vähendamisele.

«Seksuaalvähemuste hulka kuulujate suhtes pannakse toime mitmesuguseid kuritegusid, neid rünnatakse nii verbaalselt kui füüsiliselt, neid tapetakse, saadetakse sunnitööle, politsei jälgib neid ja nad visatakse isegi avalikest WCdest välja,» lausus ameeriklane.

Adam Rippon
Adam Rippon Foto: Kyle Terada/USA Today Sports/Scanpix

Seksuaalvähemuse hulka kuuluvatest sportlastest kirjutava väljaande Outsports teatel oli 2014. aastasl Venemaal Sotši taliolümpiamängudel 2900 sportlase seas seitse avalikult homoseksuaalset sportlast, kes kõik olid naised.

Venemaa Sotši olümpiamängude logo ja mecali näidis
Venemaa Sotši olümpiamängude logo ja mecali näidis Foto: Sharifulin Valery/ITAR-TASS/Scanpix

Ribbonist saab Lõuna-Koreas samas kõige vanem USA olümpiadebütant üle 82 aasta. Eelmine kord oli 1936. aastal Saksamaa Berliini suveolümpiamängudel, kui debüteeris 20. eluaastate lõpus olnud sportlane.

XXIII taliolümpiamängud toimuvad 9. – 25. veebruarini 2018 Lõuna-Koreas Pyeongchangis.

Pyeongchangi olümpiamängude logo
Pyeongchangi olümpiamängude logo Foto: Ahn Young-joon/AP/Scanpix

Pyeongchang on maakond Lõuna-Korea Gangwoni provintsis Taebaeki mäestikupiirkonnas, olles 700 – 1000 meetri kõrgusel. Maakond jääb Lõuna-Korea pealinnast Seoulist ligi 200 kilomeetri kaugusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles