Miks 13. ja reede hirmu tekitab?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miks 13. ja reede hirmu tekitab?
Miks 13. ja reede hirmu tekitab? Foto: SCANPIX

Kui on aastas olemas päev, mil ei soovita, et must kass üle tee jookseks, siis on see 13. ja reede.

Aastas langeb 13. kuupäev reedele kolmel korral, kirjutab Live Science.

Miks aga peetakse reede ja 13 kokkulangemist nii pahaks endeks? Selle kohta on käibel mitmeid teooriaid ja linnalegende, kuid täpselt pole siiski teada.

13. ja reede kartuse juured võivad asuda eel- ja varakristlikus ajas. Piibliasjatundjate sõnul olevat mitmed inimkonna tähtsad sündmused aset leidnud reedesel päeval. Näiteks Jeesuse ristilöömine. Eeva olevat Aadamale mao antud õuna näidanud samuti reedel, pärast mida nad paradiisist välja aeti.

Kuid lisaks reedele mängib tähtsat rolli number 13. Tänapäeval ei ole paljudes ehitistes 13. korrust, majadel numbrit 13,  osal lennukitel ei ole 13. rida või istet.

Paljud inimesed püüavad vältida selle numbri olemasolu oma elus. 13 kartust nimetatakse triskaidekafoobiaks.

Väidetavalt sai 13 pelgus alguse juba siis, kui inimkond arvud kasutusele võttis ja arvutama õppis.

«Primitiivsel inimesel oli ainult kümme sõrme ja kaks jalga, mille abil sai arvutada. Need varajased inimesed oskasid seega 12 piires arvutada. Mis tuli pärast 12, oli nende jaoks mõistatus. Seega midagi müstilist ja kurjakuulutavat,» laususid asja uurinud.

Veel üks teooria. 13 hakati kartma, kuna see esindavat naiselikkust. Mõne varakristliku preestri tekstis seisab, et naine allub oma menstruaaltsükliga Kuu mõjule. Kuu ja naise menstruaaltsükleid on aastas 13.

13 ülistasid eelajaloolised kultuurid, seostades seda ebajumalusega.

2001. aastal käis Yahoo lehekülg UselessKnowledge.com välja veel ühe teooria.

«13. kuupäeva ja reede kartuse fenomeni algust saab siduda ka templirüütlitega. Reedel, 13. oktoobril 1307. aastal mõistis Rooma paavst koos Prantsusmaa kuningaga templirüütlid surma. Nende viimast juhti, suurmeistrit  Jacques de Molayd piinati ning ta löödi risti,» seisis kirjutises.

Paljud astroloogid on hoiatanud, et reedene päev iseenesest on selline, mil tavapärasest rohkem halbu asju juhtub. Kui see langeb aga 13. kuupäevale, siis pidavat kõik halb mitmekordistuma.

Kuid 13. ja reedest ei ole saanud üle ega ümber ka meditsiin. 1993. aastal avaldas tunnustatud meditsiiniväljaanne British Medical Journal loo, et 13. ja reede mõjub tervisele halvasti ning arstide külastatavus kasvab.

«Reede ja 13 võib tervist mõjutada. Uuring näitas, et sel päeval esineb enam õnnetusjuhtumeid ja saadakse pisivigastusi kui muul ajal. Meditsiiniabi vajadus kasvab siis 52 protsendi võrra. Õnnetuste ja vigastuste ennetamiseks tasuks sel päeval koju jääda,» seisab artiklis.

Reede ja 13 kartuse kohta on palju legende ja eelarvamusi, kuid vähe kindlaid tõendeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles