Alaskal on soojem kui USA keskläänes ja idarannikul

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vihamas jalutaja
Vihamas jalutaja Foto: TNS/Orlando Sentinel/TNS/Sipa USA/Scanpix

USA idarannikul, keskläänes ja Suure järvistu ümbruses on juba mõnda aega olnud väga madalad temperatuurid ja sadanud palju lund. Meteoroloogide sõnul jätkub selline «Troonide mängu» talv vähemalt paar nädalat.

Samas Alaskal, mida peetakse USA üheks jahedamaks paigaks, on nagu kevad, sest temperatuurid on mitmes kohas null kraadi ja üle selle, teatab msn.com. 

USA Alaska Anchorage
USA Alaska Anchorage Foto: wikipedia.org

Meteoroloogide teatel ulatub Alaska pealinnas Anchorage’is temperatuur 6 – 8 soojakraadini, mis on sealse kliima kohta kõrge jaanuarikuine temperatuur.

Eile mõõdeti Anchorage’is 6,6 kraadi sooja, paljud liikusid ja uisutasid T-särgi väel.

USA teistest osadest Alaskale saabunud turiste üllatas sealne soojus.

Alaska
Alaska Foto: Pexels / CC0 Licence

Üks neist on Montanast Bitterroot Valleyst pärit Patricia Bierer, kelle sõnul on Montanas praegu külmem kui Anchorage’is.

Külm ilm
Külm ilm Foto: Seth Wenig/AP/Scanpix
Talv
Talv Foto: Brett Carlsen/AFP/Scanpix

«Minu kodukohas on praegu tõeline talv koos jaheduse ja tuiskudega, kuid siin Alaska pealinnas hakkaks nagu kevad saabuma. Mu lapsed on mulle kadedad, et peavad külmas olema, kui mina saan nautida soojust,» lausus ameeriklanna kohalikule meediale.

USA meteoroloogiaameti meteoroloog Michael Kurtz selgitas, et madal- ja kõrgrõhkkond koos lükkavad troopilist sooja õhku põhja poole ja selle tõttu on Anchorage’is ebatavaliselt soe. Selle nädala lõpupoole aga peaks temperatuur langema alla nulli.

Jaanuaris võib Anchorage’is õhutemperatuur langeda miinus 30 kraadini ning praegused kõrged temperatuurid on erand.

Talv
Talv Foto: Brett Carlsen/AFP/Scanpix

Alaskalaste sõnul on neil soojalaine üle hea meel, sest siis saab rohkem väljas olla.

USA idarannikul ja keskläänes talv jätkub, osas paikades on temperatuur langenud ligi 40 miinuskraadini. Mitmes paigas on koolid ja teised lasteasutused suletud ning teeolud väga rasked. Georgias ja Lõuna-Dakotas kuulutati välja hädaolukord.

Senistel andmetel on külmalaines hukkunud kaheksa inimest.

Meteoroloogid hoiatasid, et Bostoni piirkonda tabab 4. jaanuaril tugev lumetorm, mis võib tuua kaasa lund ligi pool meetrit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles