Kohus pani Meelis Lao varale keelu peale (1)

Vahur Joa
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meelis Lao
Meelis Lao Foto: «Radar» / Kanal 2

Ametlikes Teadaannetes seisab, et pankrotimenetluses võlgnikuna osaleval Meelis Laol on keelatud ilma ajutise pankrotihalduri nõusolekuta kogu oma vara käsutamine – viimase all peetakse silmas vara kasutusse andmist, üleandmist, võõrandamist, kõlbmatuks tunnistamist, mahakandmist või hävitamist.

Nüüd peab pankrotihaldur selgeks tegema musta minevikuga Lao vara suuruse, et sellega kontrollida, kas see katab pankrotimenetluse kulud, kirjutab Eesti Ekspress

Meelis Lao on eesti ärimees, keda on peetud üheks Eesti allilma juhiks. 

Meelis Lao, Jüri Mõis, Even Tudeberg, Hannes Tamjärv ja Toomas Sildmäe asutasid koos transiidiettevõtte AS Meta-Eks, mis omandas ligi 1550 raudteetsisterni ja tegeles raudteevedudega kütusetransiidiäris kuni 2008. aastani. Ettevõtte 2008. aasta aruandest selgus, et vagunitele kulutati 653 miljonit krooni. Aastas teeniti nende rendist veidi üle 100 miljoni krooni ja lõpuks jäi puhaskasumiks 33 miljonit krooni.

Jüri Mõis (vasakul).
Jüri Mõis (vasakul). Foto: Liis Treimann

2001. aastal teatas Eesti Päevaleht, et tema valduses olevad dokumendid tõestavad, et linnapea Jüri Mõis mängis Lao abil Lennusadama ala ebaseadusliku ehitaja kätte.

Lao pälvis tiitli «probleemide lahendaja» juba 1980. aastate lõpus, mil ta hoidis Hansapanga asutajatest Vene räkitit eemal. Tema teed on Hansapanga asutajatega korduvalt ristunud. Lao nimi jooksis koos Hannes Tamjärve ja Jüri Mõisaga läbi Eesti Raudtee erastamisskandaalis. Neid seostati konkursi võitnud Rail Estoniaga, kes tegi parima pakkumise, aga jäi erastamisest kõrvale, sest temaga oli seotud finantskuriteo eest USAs tagaotsitavaks kuulutatud ja Eestis varjunime kasutanud Antonio Angotti.

Mõisa Tallinna linnapeaks oleku ajal meelitas Lao Mõisa toetajate leeri vene poliitikuid. Kui aga Robert Lepikson avalikustas, et Mart Laar lasi märki Edgar Savisaare foto pihta, siis väitsid Lao ja Mõis, et Lepikson üritas Laarilt välja pressida.

Meelis Lao aitas Rain Lõhmusel lahendada Balteco aktsionäride vahel puhkenud tüli.

2008. aastal mõisteti Lao ja ettevõte ML Investments Group süüdi maksukuriteos, kus Tolli- ja Maksuamet tuvastas 2007. aastal 6,9 miljoni kroonise maksupettuse, kus riiki üritati petta fiktiivsete arvetega. Nii esitas üks osaühing ML Investments Groupile tasumiseks arveid tehingute eest, mis tegelikult ei toimunud. Ettevõtte finantsolukorra parandamiseks võttis Lao Gildilt Arbitrage'lt laenu intressiga 50 protsenti, kuid riskikapitalifondi aastaaruande kohaselt raha tagastatud pole ja fond on laenu eelmise aasta lõpu seisuga hinnanud alla 8,9 miljonini.

2009. aastal anti Lao uuesti kohtu alla süüdistatuna Tallinna ööklubi BonBon juures kevadel toimunud avaliku korra raskes rikkumises vägivallaga, mille eest 2010. aasta jaanuaris määras Harju maakohus Laole rahalise karistuse 21 315 krooni. Süüdimõistva maakohtu otsuse tühistas Tallinna Ringkonnakohus 12. aprillil ja õigeksmõistva ringkonnakohtu otsuse tühistas Riigikohus augusti lõpus. Tallinna Ringkonnakohus mõistis 23. novembril 2010 Lao «avaliku korra raske rikkumise süüdistuses» õigeks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles