USA kultusbänd Swans annab täna Tallinnas valju ja võimsa kontserdi

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swans
Swans Foto: Lino Brunetti

Täna õhtul astub Von Krahli teatrisaalis lavale mõjuvõimas post-punk bänd Swans ning indie-folk trubaduur James Blackshaw. Võib juhtuda, et Swansi etteastest saab kõigi aegade valjem kontsert selle maja ajaloos.

Kärisevad kitarrid, ahistavad laulusõnad, matuserütmid, ebanormaalne helitugevus – Swans oli 80ndate eksistentsiaalse kannatuse ülim väljendus, orwelliku õuduse hirmuäratav manifestatsioon, mis mõjutas mainstream'i ja viis bändi ka lõpuks iseenesliku hukuni. Nüüd on ta tagasi, endiselt kompromissitu, väsimatu ja uskumatult vali,” kirjeldab muusikaajaloo olulist peatükki nimega Swans ajakiri MOJO.

Pean äärmiselt oluliseks, et Eesti publiku ette jõuaks nii aktuaalseid uusi artiste kui muusikaajaloos oluliseks kujunenud kultuslikke tegijaid, kes on oma loomingu ja karjääriga mõjutanud tänapäevast muusikakultuuri ja helikeelt,” ütles kontserdi korraldaja Helen Sildna Virumaa Teatajale. “Swansi live'd on alati täiesti omaette kogemus, on vähe bände, kes oleks oma väljendusviisilt sedavõrd intensiivne. Raske ennustada, kas Swans veel järgmistel aastatel tuurile läheb, võib olla on see ainus võimalus neid siinmail näha.”

Uudis Swansi uuest albumist pärast 13aastast vaikust pani maailma muusikapressi kihama ning arvustused bändi 2010. aastal ilmunud plaadile “My Father Will Guide Me Up The Rope To The Sky” on olnud ülistavad. Bändi liider Michael Gira rõhutab järjekindlalt, et tegemist ei ole comeback’iga, vaid Swani jõudmisega uuele loomingulisele tasemele.

Me tekitame nii tohutult heli, et sa atomiseerud, sinu molekulid pihustuvad kosmosesse,” kuulutas bändi liider Michael Gira ajakirjale MOJO, intervjuus Eesti Päevalehele lisas aga: “Vanasti kõlasime nagu betoonsein, nüüd oleme dünaamilisemad.”

New Yorgi post-punk bänd Swans kasvas välja 80ndate algul New Yorgi no wave skene'st, sarnasest taustsüsteemist kui nende hingesugulane Sonic Youth. Bändi asutajaks ja hingeks oli multiinstrumentalist, vokalist ja lugudekirjutaja Michael Gira, kes on bändi liider ka praegu.

Luiged on väga halva iseloomuga majesteetlikud ja kaunid olendid,” on Gira öelnud, ning tõepoolest - “ilus ja brutaalne” on omadussõnad, mis seisavad kõrvuti nii mõneski bändi kirjeldavas arvustuses.

Swans on olnud tuuril 2010. aasta lõpust saadik. Kontserdi avab Inglise folk-trubaduur James Blackshaw, keda on tihti võrreldud Bert Janschi ja Nick Drake’iga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles