Harri Kingo: miks püüab ETV teha Annika Laatsist Eesti esikristlast? (6)

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harri Kingo ja Annika Laats
Harri Kingo ja Annika Laats Foto: Kuvatõmmis

Kunagine ETV uudistediktor, ilmalik paaripanija, viimastel aastatel rohkem tõlkija ja spirituaalsetel teemadel mõtisklejana tuntust kogunud Harri Kingo taunib Facebookis ETV metoodikat kutsuda kristluse teemadel kõnelemiseks pidevalt kommenteerima EELK Risti koguduse õpetaja Annika Laats.

Annika Laats sai tuntuks pärast oktoobris ETV eetris olnud saadet «Suud puhtaks», kus võttis sõna kooseluseaduse kaitseks.

Laatsi sõnavõtt pani peapiiskop Urmas Viilma hiljem sotsiaalmeedias nördimust avaldama.

Ka Kingo kirjutab Annika Laatsi järjekordsest eetris käigust.

«Eesti esikristlane!? - Annika Laats oli ETV hommikus Piret Järvise külalisena. Ega ma vastu pole, aga... kas tema ikka on see kõige õigem inimene, keda ETV teeb Eesti esikirikuõpetajaks, esikristlaseks? On see just tema, kes peab kristlikku sõnumit ja selle mõtet jõulude ajal avama? Ma näen, ETV on kas teadlikult või siis oma rumalusest valinud kirikut lõhestava ja vastuolusid suurendava positsiooni Annika Laatsist midagi sellist tehes,» kirjutab Kingo.

Pole Jeesuse õpetust mõistnud

Samas tõdeb Kingo, et ka kristlaste endi hinnang Risti koguduse õpetajale Annika Laatsile pole sageli kuigi adekvaatne ega kooskõlas reaalsusega.

«Ta nimelt pole vallatud mingist kosmilisest kurjusest, pole Saatana käsilane või Luciferi agent vms. See on kõik jamps. Ta on lihtsalt inimene, kes on küll püüdlikult läbinud teoloogilise koolituse ja saanud õiguse olla pastor - hingekarjane inimestele - kuid kes pole aru saanud Jeesuse armastusõpetusest,» jätkab Kingo.

Nii on Laats Kingo sõnul adumata jäänud osa õpetusest asendanud kaasaja poliitilise ideoloogiaga - humanistliku kõikesalliva tolerantsusega, mis Kingo hinnangul on sisuliselt vastand Jeesuse arusaamadele.

«See on kogu tema õnnetus - tavaline rumalus ja küündimatus. Et sellele lisandub veel tema aktiivsus ja ehk ka teatav osa edevust, siis on see päris väärastav ja kaost tekitav kokteil. Ning tänu ETV-le peame me kõik seda kokteili läbi hommikuse ekraani endasse jooma. Paraku, see pole see eluvesi, mida Jeesus inimestele pakkus.»

Kingole käib närvidele, et Annika Laatsi Jeesuse õpetatu pähe propageeritav poliitkorrektne humanism, multikulti ja kõikesalliv toletantsus langeb üks-ühele kokku valitseva poliitilise kliki ideoloogiliste arusaamadega.

«Nii on Annika Laats on meie valitseva poliitilise kliki jaoks nn. kasulik idioot meie ühiskonnas. Esmaselt on Annika Laats seda aga kristlaste seas, sest ta teeb pollitilise kliki jaoks väga tublilt oma krisliku ühtsuse lammutustööd. Ja ta teeb seda tõsimeeli. Sest Annika Laats pole petis ega kelm. Ta ongi siiralt veendunud, et ta esitab õiget kristlikku ligimesearmastuse arusaama.»

Valitseva kliki ideaalne käpiknukk

Kingo sõnul on Laatsi arusaamad on Jeesuse õpetustele risti vastupidised ja neid sügavalt moonutavad.

«Sellisena on ta meie valitseva poliitilise kliki käes lausa ideaalne käpiknukk. Annika Laats ei peaks olema meie esikristlane, mingi kristlase etalon. See on sama selge ja lihtne, kui et keelt ei saa koolis õpetada see, kes keelt ei valda, matemaatikat see, kes matemaatikat ei valda, kirjandust see, kes lugeda ei oska või kunsti see, kes on sünnilt pime.»

Kingo tsiteerib Matteuse evangeeliumi 6:19-23: «Kui su silm on aga vigane, on kogu su ihu pimedust täis. Kui nüüd valgus sinu sees on pime, kui suur on siis pimedus?» 

Ja lõpetab nii: «Vastus sellele küsimusele saab olla vaid üks: väga suur. Ning teada ju: «Kui pime juhib pimedat, kukuvad mõlemad auku.»

Kingo postituse all kirjutab vastuseks Urmas Koort:

«Teistel elualadel peavad õpetajad õpetust järgima - füüsikas ei muuda õpetaja oma äranägemise järgi valemeid ja kirjanduse õpetaja ei lisa klassikutele enda väljamõeldud tegelasi. Kuidas on võimalik, et kirikuõpetaja muudab oma suva järgi piibli õpetust? 

Las ta olla lihtsalt imelike arusaamadega tädi. Kirik võiks ta õpetajastaatuse tühistada, las astub erakonda, ta on poliitik, mitte õpetaja.»

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles