Rein Kilk: Evelin on fotograafina arenemisvõimeline

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evelin Ilvese heategevusliku fotonäituse avamine Maakri tänaval asuvas ilusalong-galeriis Hairexpress.
Evelin Ilvese heategevusliku fotonäituse avamine Maakri tänaval asuvas ilusalong-galeriis Hairexpress. Foto: Peeter Langovits

Presidendiproua Evelin Ilves avas eile Tallinnas Maakri tänaval asuvas ilusalong-galeriis Hairexpress heategevusliku fotonäituse. Fotode müügist saadav tulu annetatakse Peipsi kaldal asuvale Tiheda lasteaiale õuemaja ehitamiseks, et lapsed saaksid ka kehva ilmaga väljas mängida.

«Üks asi on heategevus, aga see on üks etapp tulevase tubli fotokunstniku arenguteest,» vastab kunstiteose võrra rikkamaks saanud Kilk Õhtulehe küsimusele, kas ta tegi head või ostis foto, mida soovib ka seinale riputada.

«Oleme varem Facebookis ja kodulehel näinud tema pilte – areng on silmaga nähtav. Arvan, et kümne aasta pärast öeldakse, et vaadake, kust alustas,» lisab Kilk ja tunnistab, et tuli näituse avamisele mõõduka eelarvamusega. «Ta on arenemisvõimeline!»

Päris Kilgi maitse esileedi fotod siiski pole. «Siin on kohe näha, et naiselikud tööd. Ise olen teistmoodi, mina pildistan hetki ja inimesi,» kirjeldab seni vaid maalinäitusega avalikkuse ette tulnud Kilk ja lubab muuseas ühe näitusega varsti veel välja tulla.

Evelin Ilves ise räägib portaalile Naine 24.ee näitusest järgmist:

«Vahel on ideedega nagu seemnetega talvel: istuvad kuskil sügavas mälusopis ja tukuvad. Aga kui päike hakkab kõrgelt käima ja igal pool kõik idanema kukub, hakkavad nemadki pakatama. Nii mõnigi kord saab juhuslikust mõttevälgatusest elujõuline idand, kes oma pea pimedusest välja pistab ja ilusaks taimeks kavatseb kasvada.

Üle Eesti on tuhandeid hobikunstnikke. Ning avalikku ruumi, mille seinad kurvalt tühjad seisavad, on samuti tuhandeid ruutmeetreid. Perearstikeskused, vallamajad, juuksurisalongid ja isegi kultuurimajad ning väiksed külalistemajad, söögikohad – kui mõnegi seintele jõuaksid kohalike meistrite maalid, joonistused, fotod, kootud või ka vilditud pildid, muutuksid need ruumid kindlasti rõõmsamaks.

Kõik algas sellest, et minu Peipsi äärest vene vanausuliste perest pärit sõbranna Veronika otsustas Tallinnas kohviku avada. Läks aga nii, et kohviku ideest kasvas välja ilusalong, millest kujunes ilusalong-galerii.

Minu tööd ei jää selles galeriis viimaseks. Sellelt näituselt leiate neliteist tööd. Heategevusega tegelevad head inimesed aitavad hädalisi elus hakkama saamisel ning teevad tänuväärset tööd. Vahel on vaja aga, et lisaks söögile-joogile ja katusele oleks selles ka emotsiooni.

Minu näitusega üritame me tabada mõlemat – fotode müügist saadav tulu annetatakse heategevuslikus korras Peipsi kaldal asuvale Tiheda lasteaiale õuemaja ehitamiseks, et lapsed saaksid ka kehva ilmaga väljas mängida. See on midagi käega katsutavat, samas aga ka midagi inimeste, nii näituse külastajate kui laste, tundemaailma rikastamiseks.

Teinekord ei olegi palju vaja – vaid oma rõõmu tehtust jagada ja see saabki hoopis suurem!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles