James Cameron lahendas saladuse, mis juhtus Titanicu esimese klassi uhke trepiga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Titanicu esimese klassi trepp 1912. aasta fotol
Titanicu esimese klassi trepp 1912. aasta fotol Foto: Rights Managed/Mary Evans Picture Library/Onslo/Scanpix

Maailma üks menukaimaid filme, režissöör James Cameroni käe all valminud «Titanic» esilinastus 19. detsembril 1997 ehk täna möödub sellest sündmusest 20 aastat.

Nii laev Titanic kui film «Titanic» läksid ajalukku, esimene katastroofiga, teine populaarsusega, olles maailmas esimene film, mille kassatulu ulatus üle ühe miljardi dollari, teatab mirror.co.uk.

Titanic alustamas 1912. aastal oma esmareisi
Titanic alustamas 1912. aastal oma esmareisi Foto: Archive/Scanpix
Kaader filmist «Titanic»
Kaader filmist «Titanic» Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Režissöör James Cameroni film sai 11 Oscarit, sealhulgas ka parima filmi ja lavastaja Oscari. Peaosades näeb Kate Winsleti (Rose) ja Leonardo DiCapriot (Jack).

Kate Winslet ja Leonardo DiCaprio filmis «Titanic»
Kate Winslet ja Leonardo DiCaprio filmis «Titanic» Foto: Scanpix
Kate Winslet ja Leonardo DiCaprio filmis «Titanic»
Kate Winslet ja Leonardo DiCaprio filmis «Titanic» Foto: Scanpix

Titanicu traagiline esmareis, mis jäi jäämäega kokkusõidu tagajärjel viimaseks, on inimesi paelunud aastakümneid.

Režissöör Cameron uuris nüüd 20 aastat pärast filmi valmimist, mida ta võtete ajal valesti tegi ja mida oleks saanud teistmoodi teha.

James Cameron
James Cameron Foto: imageSPACE/Christopher Victorio/imageSPACE/Scanpix

National Geographic kanal näitas uut dokumentaalfilmi, milles Cameron ja mitmed Titanicu vraki uurijad teevad katseid, et leida vastuseid neid aastakümneid painanud küsimustele, et mis ikkagi juhtus Titanicu uppumise ajal.

Kate Winslet ja Leonardo DiCaprio filmis «Titanic»
Kate Winslet ja Leonardo DiCaprio filmis «Titanic» Foto: Scanpix

Cameroni sõnul leidis filmi tegemise ajal 1997. aastal aset õnnetus, milles keegi siiski viga ei saanud. Samas lahendas ta saladuse, mis juhtus Titanicu suure puidust trepiga, mida said kasutada esimese klassi reisijad.

Titanicu esimese klassi trepp 1912. aasta fotol
Titanicu esimese klassi trepp 1912. aasta fotol Foto: Rights Managed/Mary Evans Picture Library/Onslo/Scanpix

«Kui allveerobotid uurisid Titanicu vrakki, siis ei olnud jälgegi uhkest tammepuidust trepist, isegi mitte selle metallosadest. See oli pikka aega mõistatuseks, kuid võtetel juhtunud õnnetus aitas seda saladust lahendada, tekkis ohuolukord, milles õnneks keegi väga kannatada ei saanud,» sõnas Cameron.

Veealune kaader Titanicu esimese klassi trepi kunagisest asukohast
Veealune kaader Titanicu esimese klassi trepi kunagisest asukohast Foto: titanic.wikia.com

Cameroni sõnul tekkis ohtlik moment siis, kui nad lasid suure trepi võttepaigas vee sisse näidates, mis võis Titanicu pardal aset leida. Vesi lõhkus puittrepi, kaasa arvatud osad, mille küljes oli metalli, lahti tulnud detailid hakkasid vees liikuma ning kaks kaskadööri jäid osade vahele lõksu. Nad siiski ohtlikult vigastada ei saanud, oli paar kriimustust.

«See oli üsna ehmatav olukord. See näitas, miks Titanicu vrakist võimsat treppi ei leitud. Varem arvati, et puitu söövad mereloomad hävitasid tammepuidust trepi, kuid nüüd on selge, et treppiosad ujusid laevast välja, tõusid pinnale ja lained kandsid need minema. Kui me ei oleks filmi teinud, ei oleks see mõistatus lahenenud,» selgitas režissöör.

Kaader filmist «Titanic». Pildil Kate Winslet ja Leonardo DiCaprio
Kaader filmist «Titanic». Pildil Kate Winslet ja Leonardo DiCaprio Foto: Kuvatõmmis/Youtube
Kaader filmist «Titanic». Pildil Leonardo DiCaprio
Kaader filmist «Titanic». Pildil Leonardo DiCaprio Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Titanic, mida peeti 20. sajandi alguses maailma suurimaks laevaks, oli 269 meetrit pikk ja 28 meetrit lai ning kaalus 46 328 tonni. 

Titanic
Titanic Foto: DARRYL DYCK/The Canadian Press/PA Images/Scanpix

Ta alustas oma esmareisi 10. aprillil 1912 Ühendkuningriigist  Southamptonist, vahepeatusega Prantsusmaal Cherourgis ja Iirimaal Queenstownis, eesmärgiga jõuda viie päevaga USAsse New Yorki.

Titanic põrkas 14. aprillil 1912 kell 23.40 laeva aja järgi Atlandi ookeanil Kanada ranniku lähedal jäämäega kokku ning uppus 15. aprillil kell 2.20, viies märga hauda üle 1500 inimese.

Jäämägi, millele Titanic oletatavalt otsa sõitis. Foto on tehtid viis päeva pärast Titanicu hukku
Jäämägi, millele Titanic oletatavalt otsa sõitis. Foto on tehtid viis päeva pärast Titanicu hukku Foto: wikipedia.org

Titanicu vraki leidis ameeriklasest allveearheoloog Robert Ballard 1985. aastal. See asub 3,8 kilomeetri sügavusel, olles Newfoundlandist kagus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles