USA kaitseministeerium tunnistas, et neil oli oma «Salatoimikute» osakond

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Duchovny (Fox Mulder) ja Gillian Anderson (Dana Scully)
David Duchovny (Fox Mulder) ja Gillian Anderson (Dana Scully) Foto: Shooting Star/Shooting Star/Sipa USA/Scanpix

USA kaitseministeerium teatas, et neil oli viie aasta jooksul «Salatoimikute» osakond, mille töötajad tegelesid ufode ja teiste maaväliste nähtustega, kulutades uurimisele 22 miljonit dollarit.

USA meedia teatel suleti see osakond, mis oli tegeliku elu versioon menukast paranormaalseid uuringuid käsitlevast telesarjast «X-Files» (Salatoimikud), liiga suurte kulutuste tõttu, edastab The Telegraph.

2007 – 2012 käigus olnud osakonna töötajad tegid koostööd Nevada salajase sõjaväebaasi töötajatega, uurides USA taevas nähtud ebatavaliste lennumasinate nägemisjuhtumeid, mida oli sadu.

Selle projekti käivitas endine senatiliige Harry Reid, kelle arvates tuleb meie planeeti tulnukate ootamatute rünnakute eest kaitsta.

«Me ei häbene, et minu eestvedamisel selline osakond loodi ja olen selle üle uhke, sest üksi kongremen ei ole oma ametiajal midagi sellist varem teinud. See oli alles algus, veel on palju lahendamata,» teatas Reid.

«Salatoimikute» osakonna «foxmulderid» ja «danascullyd»uurisid andmeid, mis pärinevad nii USA sõja-kui reisilennukite pilootidelt kummaliste lendavate objektide kohta.

David Duchovny(Fox Mulder) ja Gillian Anderson(Dana Scully) 2016. aasta seriaalis «Salatoimikud»
David Duchovny(Fox Mulder) ja Gillian Anderson(Dana Scully) 2016. aasta seriaalis «Salatoimikud» Foto: Ed Araquel/AP/Scanpix

Neid videoid on üsna palju ja seni ei ole lahendatud näiteks 2004. aastast pärit juhtumit, milles kahe USA hävituslennuki piloodid nägid Sand Diego lähedal ebatavalist lendavat objekti ja üritasid seda jälitada, kuid see kadus ootamatult.

USA kaitseministeeriumi pressiesindaja Thomas Crosson sõnas, et neil tekkis tähtsamaid prioriteete ja selle tõttu tuli «Salatoimikute» osakond sulgeda ning selle eelarveraha suunati teistesse projektidesse.

Selles osakonnas töötanutest osa on omal käel jätkanud ufojuhtumite uurimist. Üks neist on endine luureohvitser Luis Elizondo, kes jätkas uuringuid kuni selle aasta oktoobrini, kuid ta lahkus siis töölt, kuna talle hakati tegema uurimisel takistusi.

Oma lahkumisavalduses, mis oli suunatud kaitseminister James Mattisele, küsis Elizondo, et miks ufoteemaga ei jätkata, sest seni on palju sellist, mis on inimkonna jaoks mõistatuseks.

USAs sai ufomaania alguse 1947. aasta Roswelli juhtumist, milles peeti Mexico osariigis Roswelli lähedal alla kukkunud  USA õhujõudude seireõhupalli maaväliste olendite lendaluseks ja mille kohta kasutati sõnapaari flying disc ehk lendav taldrik.

Ufo?
Ufo? Foto: Kuvatõmmis/Youtube

USA õhujõud eitasid lendavat taldrikut, kuid sellest hoolimata peavad seni paljud seda ufoks. Roswelli jutumi teemal on tehtud filme, dokumentaalsaateid ja kirjutatud raamatuid.

USA õhujõududel oli 1952 – 1969 uurimisosakond, mis tegeles ebatavaliste lendavate aluste juhtumitega. Enamikule neist juhtumitest leiti selgitus, kuid 701 on seni lahendamata.

«Salatoimikud» on stsenarist Chris Carteri loodud USA ulme- ja põnevussari, mida toodeti aastatel 1993–2002. Kokku kestis telesari üheksa hooaega, mille jooksul läks eetrisse 202 osa.

Seriaali «Salatoimikud» looja Chris Carter
Seriaali «Salatoimikud» looja Chris Carter Foto: MARIO ANZUONI/REUTERS/Scanpix

Peaosades on David Duchovny (Fox Mulder), Gillian Anderson (Dana Scully) ja Mitch Pileggi (Walter Skinner), viimasel kahel hooajal ka Robert Patrick (John Dogget) ja Annabeth Gish (Monica Reyes).

Gillian Anderson ja David Duchovny
Gillian Anderson ja David Duchovny Foto: MARIO ANZUONI/REUTERS/Scanpix

2016. aastal sai sari «Salatoimikud» uute osade näol lisa, Fox kanal peaks kõige väskemaid osi hakkama näitama 2018.aasta alguses. 

Lisaks on sarja põhjal valminud kaks filmi, esimene pealkirjaga «The X-Files» (Salatoimikud) 1998. aastal ning teine pealkirjaga «The X-Files: I want to believe» (Salatoimikud: tahan uskuda)» 2008. aastal. 

Filmi «The X-File: I Want to Believe» (Salatoimikud: ma tahan uskuda) reklaamplakat
Filmi «The X-File: I Want to Believe» (Salatoimikud: ma tahan uskuda) reklaamplakat Foto: General/Scanpix

Seriaali keskmes on kaks FBI eriagenti, Dana Scully ja Fox Mulder, kes uurivad müstilisi, lahendamata jäänud ja paranormaalseid juhtumeid.

David Duchovny (Fox Mulder)
David Duchovny (Fox Mulder) Foto: wikipedia.org
Gillan Anderson FBI agendi Dana Scullyna 1998. aasta filmis «Salatoimikud»
Gillan Anderson FBI agendi Dana Scullyna 1998. aasta filmis «Salatoimikud» Foto: Rights Managed/Ronald Grant Archive / Mary Evan/Scanpix
David Duchovny (Fox Mulder) ja Gillian Anderson (Dana Scully)
David Duchovny (Fox Mulder) ja Gillian Anderson (Dana Scully) Foto: Shooting Star/Shooting Star/Sipa USA/Scanpix

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles