Süüdistused «Titanicu» režissöörile James Cameronile: kas eakat Rose’i oli vaja näidata rumalana, kasutades mansplaining’ut? (4)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist «Titanic». Pildil Gloria Stuart (eakas Rose)
Kaader filmist «Titanic». Pildil Gloria Stuart (eakas Rose) Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Režissööril James Cameronil valmis 1997. aastal menufilm «Titanic», mis sai kiita nii filmikriitikutelt kui publikult, kuid viimase kümne aasta jooksul on selle filmi kohta kuulda ka kriitikat.

Sel sügisel kirjutasid mitmed väljaanded, et Cameron oleks võinud ühe peategelase, Jack Dawsoni siiski ellu jätta, sest katsed näitasid, et nii tema kui Rose DeWitt Bukater oleksid mõlemad mahtunud laevalt vette kukkunud puituksele.

James Cameron
James Cameron Foto: Chris Pizzello/AP/Scanpix
Kaader filmist «Titanic». Pildil Kate Winslet (Rose) ja Leonardo DiCaprio (Jack)
Kaader filmist «Titanic». Pildil Kate Winslet (Rose) ja Leonardo DiCaprio (Jack) Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Nüüd teatati leheküljel bustle.com, et filmi alguses on stseenid, millel on näha eakat, 101-aastast Rose’i, kes uurijatemeeskonnale meenutab oma elu ja laevahukku, kuid režissöör Cameron näitab seda tegelast rumala ja seniilsena.

Kaader filmist «Titanic». Pildil Gloria Stuart (eakas Rose)
Kaader filmist «Titanic». Pildil Gloria Stuart (eakas Rose) Foto: Kuvatõmmis/Youtube

«Selle filmi algus on täis mansplaining’ut, kuigi seda sõna «Titanicu» tegemise ajal veel ei kasutatud. See tähendab, et mees või mehed selgitavad midagi, tavaliselt naisele, keda peetakse teatud teemal rumalaks, kogenematuks või ignorandiks. Just see on näha «Titanicu» algkaadrites. Filmi alguses selgitavad uurijad Rose’ile, mis Titanicuga jäämäega kokkupõrkamisel ja uppumisel juhtus,» selgitasid kriitikud.

Titanic 2012. aasta aprillis
Titanic 2012. aasta aprillis Foto: General/Credit : Topham Picturepoint/Scanpix

Lisati, et uurijad suhtuvad Rose’i üleolevalt ja isegi vannuvad, samas arvestamata, et Rose elas sealse õuduse ise üle.

«Noor uurija selgitab Rose’ile laevaga toimunud tehnilisi üksikasju saamata aru, mida see eakale naisele, kes nooruses laevahuku üle elas, tekitada võib. Kuid kas selgitama peab läbi üleoleku ja solvangute?» teatavad kriitikud.

Rose näeb telesaates joonistust endast, mille Jack Dawson tegi temast Titanicul ja ta võtab Titanicu saatust uuriva meeskonnaga ühendust.

Kaader filmist «Titanic». Pildil Kate Winslet (Rose)
Kaader filmist «Titanic». Pildil Kate Winslet (Rose) Foto: Ekraanitõmmis Youtube'i videost

Juba enne, kui eakas Rose uurimislaevale jõuab, suhtuvad allveeuurijad temasse üleolevalt ja solvavalt.

Lewis Brodine’i nimeline tegelane ütleb aardekütt Brock Lovettile, et arvatavalt ei ole nendega kontakti võtnud naine kunagi Titanicul olnud ega ole ka nende leitud joonistusel, vaid tegemist on petturiga, kes soovib saada kas raha või kuulsust.

Rose jääb üleolevate mereuurijatega suheldes daamiks ja ütleb, et tema kogemus uppunud Titanicu pardal oli teistsugune kui nende nägemuses.

Uurijaid huvitas ka see, kas Rose seksis teda joonistanud Jackiga, kuid naine vastas, et Jack oli professionaalne kunstnik ja nad ei teinud seda.

««Titanicus» on näha kohutavat mansplaining’ut, kuid kui see film tehti, siis vist arvati, et see on huvitav. Nüüd 20 aastat hiljem jätab see väga halva mulje,» lisasid kriitikud.

Filmis «Titanic» mängib noort Rose’i Kate Winslet ja eakat Rose’i Gloria Stuart. Jacki osas näeb Leonardo DiCapriot.

Tuntud kaader filmist «Titanic». Pildil Kate Winslet (Rose) ja Leonardo DiCaprio (Jack)
Tuntud kaader filmist «Titanic». Pildil Kate Winslet (Rose) ja Leonardo DiCaprio (Jack) Foto: Reuters/AFP/AP/SCANPIX

Gloria Stuart suri 26. septembril 2010 olles 100-aastane.

Titanic oli 20. sajandi alguses maailma suurim ja võimsaim reisilaev, mille esimene reis jäi samas viimaseks, kuna laev sõitis Atlandi ookeanis jäämäele otsa.

Jäämäega kokkupõrge toimus 14. aprillil 1912 kell 23.40 laeva aja järgi ja laev uppus 15. aprillil 1912  kell 2.20. Elu kaotas rohkem kui 1500 inimest, kuna päästepaate ei olnud piisavalt ja paatide vettelaskmisega viivitati.

Titanicu huku järel asuti välja töötama rahvusvahelist merepäästekonventsiooni SOLAS.

Laeva vraki, mis asub Newfoundlandi saarest kagus  3,8 kilomeetri sügavusel, leidis ameeriklasest mereuurija Robert Ballard 1. septembril 1985.

Allveeroboti jäädvustatud Titanicu vöör
Allveeroboti jäädvustatud Titanicu vöör Foto: Anonymous/AP/Scanpix

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles