Video: vandenõuteoreetikute arvates võib sigarikujuline objekt olla tulnukate alus, millel on tehniline rike

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku joonistus Oumuamuast
Kunstniku joonistus Oumuamuast Foto: M. Kornmesser/AFP/Scanpix

Vandenõuteoreetikute, ufoloogide ja ka ühe astronoomi arvates võib meie päikesesüsteemi jõudnud sigarikujuline objekt, mis arvati olevat asteroid, olla tulnukate alus, millel on tehniline rike.

Teadlastemeeskond eesostas tuntud inglasest kosmoloogi Stephen Hawkingiga uurivad seda, lootes lahendada müsteeriumi, mis see on, edastab The Sun.

USA Penni ülikooli astronoomi Jason Wrighti arvates on Oumuamuaks ristitud objekt suure tõenäosusega intelligentsete olendite loodud ning selle tehnilisele probleemile, näiteks osade mootorite seiskumisele viitab ta kummaline liikumine.

«Kui see tõesti on nii, siis mis põhjustas probleemi, kas see tekkis meie päikesesüsteemi sisenemisel või juba varem?» küsis Wright. 

USA Hawaii ülikooli astronoomid uurisid seda objekti Maast mööda lendamisel, otsides sellelt elu märke ning neile jäi silma selle kummaline liikumistrajektoor.

Oumuamua liigub Maast ja Päikesest eemale, kuid teadlastemeeskond ja ufoloogid jätkavad ta liikumise jälgimist.

Kunstniku joonistus Oumuamuast
Kunstniku joonistus Oumuamuast Foto: M. Kornmesser/AFP/Scanpix

Pareguseks on see objekt meie planeedist ja Päikesest üsna kaugel ning peaks järgmisel aastal mööduma Jupiterist.

Teadlased teevad Oumuamua saladuse selgitamisel koostööd SETI instituudiga, mis uurib maavälist elu, kasutades 87,3 kilomeetrit sekundis edasi kihutava objekti uurimisel selle instituudi võimsaid teleskoope. 

Nii astronoome kui ufolooge üllatas selle objekti kuju, sest asteroidid ei ole tavaliselt sigarikujulised. Oletatakse, et Oumuamua suurus on umbes 180 meetrit korda 30 meetrit, olles kosmilises mõistes just mitte suur objekt.

See objekt on nüüdseks Maast umbes kahe astronoomilise ühiku ehk umbes 300 miljoni kilomeetri kaugusel.

Oumuamua avastas 19. oktoobril sel aastal astronoom Robert Weryk, kasutades Pan-STARRS teleskoopi. Astronoomi teatel oli objekt leidmise hetkel Maast 0,22 astronoomilise ühiku ehk ligikaudu 33 000 000 kilomeetri kaugusel.

Esmalt arvati, et see on komeet, siis et asteroid, kuid nüüd kasutatakse ta kohta uut definitsiooni, tähtedevaheline objekt. Oumuamua päritolu ja see, kui kaua ta on tähtedevahelises ruumis liikunud, on seni selgusetu.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles