Uus moeröögatus? Audio-tätoveering

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: Panther Media / Scanpix

​Ameeriklasest tätoveeringukunstnik ja ettevõtja on loonud kunstitarbe, mis seob omavahel kehamaalingud ning nutiseadmed.

Tätoveeringud on juba aastatuhandeid olnud üheks võimaluseks, kuidas inimesed saavad ennast väljendada, ning näidata enda kuuluvust ühte või teise kogukonda. Tätoveeringud on populaarsed väga laia hulga inimeste hulgas, alates kuningliku perekonna liikmetest (printsess Stephanie, Zara Phillips) kuni kurjategijateni (Charles Mansoni svastika) välja.

Charles Manson ja tema laubal olev svastika
Charles Manson ja tema laubal olev svastika Foto: AFP / Scanpix

Tätoveeringuid on igasuguseid, alates mõnest lihtsast märgist või sõnast, kuni terve keha tätoveeringuni välja. Kui kehakunsti algusaastatel oli tätoveeringute tegemine raske, kuna selle tegemise tehnoloogia oli alles oma algusjärgus, siis mida aega edasi, seda keerukamaks ja põnevamaks on kehamaalingud muutunud.

Nende tegemise kunst on aga selle aasta suvest võtnud uue ja põneva suuna. Los Angeleses elav tätoveeringukunstnik Nate Siggard on loonud võimaluse enda nutitelefoni abil kuulata (jah, kuulata!) enda tätoveeringuid.

Siggardi nutiseadmerakendus võimaldab luua heliriba, mis on kuni üks minut pikk. Heliriba saab teha igasugusest häälitsusest, olgu selleks siis suvaline müra, kellegi kõne, muusika või kõigi nende asjade segu. Kui rakenduse abil on heliriba disain loodud, siis on võimalik see enda nahale kanda, ning hiljem nutiseadme abil järele kuulata.

Rakenduse abil on võimalik kuulata sõnumeid enda pereliikmetelt ja sõpradel, või enda lemmiklaulu heliriba. Siggardi ettevõte sõnas, et tuhandetest kirjadest, mida nad rakenduse toetuseks said, ütlesid paljud, et nad tahaksid enda kehal salvestada mõne manala teed läinud lähedase inimese hääle, mis võiks nendega igavesti jääda.

Nate Siggard ja tema tüdruksõber on ühed esimesed, kes rakendust proovinud on, ning mõlema sõnul on tulemused suurepärased. Ennast disaineriks, produtsendiks ja ettevõtjaks nimetav Siggard salvestas enda tüdruksõbra ütlemaks fraasis «Ma armastan sind», muutis audiosalvestise pildiliseks heliribaks, mille siis enda käele tätoveeris. 

Audio-tätoveering, mille heliribal kõlab autori tüdruksõbra öeldud «Ma armastab sind», lemmiklooma haukumine ja lapse häälitsus.
Audio-tätoveering, mille heliribal kõlab autori tüdruksõbra öeldud «Ma armastab sind», lemmiklooma haukumine ja lapse häälitsus. Foto: Skin Motion - YouTube

Siggardi partner Juliana Damiano oli rakenduse väljatöötamisel väga tähtsal kohal. Paari sõnul tulid nad audio-tätoveeringu mõttele pärast seda, kui kaks nende ühist sõpra lasid Nate’il enda kehale tätoveerida Elton Johni laulu «Tiny Dancer» avarea. Tätoveerimise ajal pakkus Damiano välja huvitava mõtte: «Kas poleks lahe, kui sa saaksid enda tätoveeringuid ka kuulata?» Sellega oli tätoveeringu kontseptsioon loodud.

Daminao tahtis pärast seda enda armastatud koera Baci kujutise enda kehale tätoveerida, millele järgneks ka koerakese iseloomulik ulgumine.

Audio-tätoveeringud on saadaval juba juunikuust. Nate Siggardi ettevõte Sound Motion on loonud veebisaidi, kus saab uurida audio-tätoveeringu tegemise võimaluste kohta. Eestis neid veel hetkel teha ei saa.

Tartus tegutsev tätoveeringukunstnik Liisa Pihlakas arvab, et idee ise on väga lahe, aga ta ei tea, et keegi Eestis oleks endale sellist soovinud. «Aga kuna Eesti on küllaltki väike, siis usun, et piisab kui keegi nii-öelda otsa lahti teeb, et see moodi läheks.»

Ta täpsustab ka, et kuna iga tätoveering aastate jooksul kulub, siis on raske hinnata, kui kaua audio-tätoveering võib kuulatav olla. «Seega usun, et kui on hea tätoveerija ja õige kehapiirkond, siis võib see tattoo 5-10 aastat isegi kuulatav olla. Aga kuna mul isiklik kokkupuude sellega puudub, siis ma ei oska öelda, et kui täpne see tätoveering olema peab, et toimiks,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles