NASA lavastas Apollo missioonide Kuul käimised? Kas Trumpi ajastul see kordub? (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA lipp ja Edwin «Buzz» Aldrin Kuu pinnal
USA lipp ja Edwin «Buzz» Aldrin Kuu pinnal Foto: akg-images / NASA/akg-images/Scanpix

Valge Maja teatel allkirjastas USA president Donald Trump dokumendi, mis määrab kosmoseagentuuri NASA taasalustama Kuu lendudega, mis lõppesid 45 aasta tagasi. Võimalik, et see teade taasaktiveerib vandenõuteoreetikud, kes on alates 1970. aastatest levitanud lugusid, et NASA Apollo programm oli tegelikult hiiglaslik pettus ning ameeriklased ei ole kordagi jalga Kuul maha pannud.

NASA Apollo programmi raames toimus aastatel 1969 – 1972 kuus Kuul käimist, Kuu pinnale jätsid oma jäljed 12 astronauti. Neil Armstrong, Edwin «Buzz» Aldrin, Charles Conrad, Alan Bean, Alan Shepard, Edgar Mitchell, David Scott, James Irwin, John Young, Charles Duke, Eugene Cernan ja Harrison Schmitt.

Vandenõuteoreetikute arvates tegi NASA suures kosmosepettuses koostööd mitme teise riigi komsoseagentuuri ja Hollywoodiga, mille eriefektide meistrite oskusi ära kasutati ja stuudiotes Kuul käimise lavastused loodi. Kõik projekti kaasatud pidid sellest vaikima. 

Neil Armstrong treenimas Houstonis 1968. aastal Apollo 11 missiooniks
Neil Armstrong treenimas Houstonis 1968. aastal Apollo 11 missiooniks Foto: imago stock&people/imago/Cola Images/Scanpix

Teoreetikute arvates viimistles ja võltsis NASA iga detaili meie planeedi kaaslase Kuu ja sellel käimise kohta, kaasa arvatud fotod, telemeetria lindistused, raadio- ja teleülekanded, Kuu kivimid ning NASA Apollo programmiga seotud töötajaid sunniti valetama.

Kuu pind
Kuu pind Foto: Lightroom/NASA/Scanpix
Neil Armstrong ja kuumooduli vari
Neil Armstrong ja kuumooduli vari Foto: akg-images/akg-images/Scanpix

NASA teatel ei ole nad midagi võltsinud, vaid USA astronaudid käisid mitmel korral Kuul. Selle kohta on 2000. aastate algusest näiteks Lunar Reconnaissance Orbiter uurimisjaama fotod astronautide jälgedest Kuul ja sinna jäetud USA lippudest.  

USA lipp ja Edwin «Buzz» Aldrin Kuu pinnal
USA lipp ja Edwin «Buzz» Aldrin Kuu pinnal Foto: akg-images / NASA/akg-images/Scanpix
Apollo 15 astronaut David Scott Kuu pinnal
Apollo 15 astronaut David Scott Kuu pinnal Foto: akg-images/akg-images/Scanpix

NASA tõenditest hoolimata on vandenõuteoreetikud ikka veendunud, et nii kunagine Kuu programm kui NASA ja teiste riikide kosmoseorganisatsioonide kosmose uurimise programmid on globaalne pettus, mille taga on Uue Maailmakorra taga olevad jõud.

2001. aastal valmis dokumentaalfilm «Did We Land on the Moon?» (Kas me käisime Kuul?), milles väidetakse, et USA tahtis enne Nõukogude Liitu Kuule jõuda ja selle tõttu lavastas esimese Kuul käimise 1969. aastal.  Astronautidelt Neil Armstrongilt, Buzz Aldrinilt ja Michael Collinsilt võeti selle kohta vaikimisvanne, sest rääkimise korral oleks neid tembeldatud riigireeturiteks ja nad oleks hukatud.

Apollo 11 meeskond. Neil Armstrong (vasakul), Michael Collins ja EdwinAldrin
 
Apollo 11 meeskond. Neil Armstrong (vasakul), Michael Collins ja EdwinAldrin  Foto: akg-images/akg-images/Scanpix

Vandenõuteoreetikute arvates ei olnud 1969. aastal ei NASAl ega teistel kosmoseagentuuridel sellist tehnikat, mis oleks võimaldanud Kuul maanduda. Teadaolevalt tegid seda 20. juulil 1969 astronaudid Armstrong ja Aldrin kuumooduli Eagle abil.

Edwin «Buzz» Aldrin laskumas 1969. aastal kuumoodulist Kuule
Edwin «Buzz» Aldrin laskumas 1969. aastal kuumoodulist Kuule Foto: NASA/NYT/Scanpix
NASA esimese Kuu missiooni Apollo 11 embleem «The Eagle has Landed» (Kotkas on maandunud)
NASA esimese Kuu missiooni Apollo 11 embleem «The Eagle has Landed» (Kotkas on maandunud) Foto: akg-images/akg-images/Scanpix

Vandenõuteoreetik Marcus Alleni teooria kohaselt ei olnud varem ega ole seni nii võimsaid rakette, mis suudaks läbida meie planeeti ümbritseva surmavat kiirgusvööndit ehk Van Alleni vööndit. Selle vööndi laetud osakesed võivad kahjustada nii elektroonikat kui bioloogilist kudet.

Van Alleni kiirgusvöönd on jagunenud kaheks, välimiseks ja sisemiseks, kuid vööndite vahel selget piiri ei ole, toimub kiirguse nõrgenemine või tugevnemine.

Allen on veendunud, et kui astronaudid raketiga seda kiirgusvööndit läbivad, siis nad ellu ei jää ning seega on kosmoselennud ja Kuul käimised pettus.

«NASA on tunnistanud, et kiirgusvöönd on astronautidele ohtlik, kuid nad ei tunnista, et Kuul ei ole kunagi käidud,» teatas vandenõuteoreetik.

Veel ühe teooria järgi pääsesid Armstrong ja Aldrin Kuule, kuid seal elavad tulnukad ähvardasid, et kui mõni inimene veel sinna jalga tõstab, siis nad hävitavad Maa.

Apollo 11 oli esimene Kuu missioon, pildil Neil Armstrong
Apollo 11 oli esimene Kuu missioon, pildil Neil Armstrong Foto: akg-images/akg-images/Scanpix

Teoreetikute arvates viitab pettusele selgelt asjaolu, et NASA Apollo missioonide Kuu fotodel ei ole teisi planeete ega kuusid näha. Samuti olevat näha lavastusega seotud objekte, mida ei taibatud peita.

Teoreetikud on veendunud, et kui juba 1970. aastatel suudeti luua väga autentseid pilte Kuust ja kosmosest, siis nüüdsel arvutimängude ja eriefektide ajastul on see veelgi kergem.

«Kui juba  president John Kennedyl see pettus õnestus, siis õnnestub see ka Donald Trumpil, kelle kasutuses on palju võimsamad tehnilised ressursid,» teatati sotsiaalmeedias viitega Trumpi dokumendiallkirjastamisele, mis annab NASAle taas Kuule minemise võimaluse.

Edwin «Buzz» Aldrin 1969 Kuu pinnal
Edwin «Buzz» Aldrin 1969 Kuu pinnal Foto: akg-images/akg-images/Scanpix

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles