Gripivastase süsti saanud mehel tekkis halvatus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõik sel hooajal gripi tõttu surnud inimesed kuulusid riskirühmadesse ja olid vaktsineerimata.
Kõik sel hooajal gripi tõttu surnud inimesed kuulusid riskirühmadesse ja olid vaktsineerimata. Foto: Reuters / Scanpix

Kanadas Briti Columbias jäi gripivastase süsti saanud mees viieks kuuks halvatuks.

44-aastasel Richard Ryanil tekkisid pärast gripivastase süsti saamist valud ja ta toimetati haiglasse, kirjutab cbcnews.ca.

Mees arvas, et valu tekkis kunagisest seljavigastusest. Arstid aga diagnoosisid autoimmuunhaiguse Guillain-Barre`i sündroomi ehk progresseeruva lihaste nõrkuse.

1976. aastal tehtud uuring näitas, et gripivaktsiini saamisel on selle sündroomi tekkevõimalus üks miljonist.

Arstide sõnul taastuvad gripisüsti tõttu ajutise halvatuse saanud inimesed täielikult, ainult harvadel juhtudel on tekkinud jäädavaid närvikahjustusi.

«Maailmas on teada ainult paar juhtumit, mil inimesed on gripivaktsiini tõttu tekkinud halvatuse tagajärjel surnud,» laususid arstid.

Ryan oli haiglas kümme kuud, millest kaks nädalat oli intensiivravis.  Ryan küll taastus halvatusest, kuid peab pidevalt ravimeid kasutama, ta ei ole võimeline töötama ning tal on mäluga probleeme.

«Hoolimata mõnedest juhtumitest, on gripivastase vaktsiini kasutamise riskid  ja kõrvalmõjud minimaalsed,» lausus Briti Columbi haigustekontrolli keskuse epidemioloog Danuta Skowronski.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles