Muuseumid kutsuvad öisele aardejahile

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Saare majamuuseum Hüpassaares kostitab muuseumiööl külalisi muusikaprogrammiga.
Mart Saare majamuuseum Hüpassaares kostitab muuseumiööl külalisi muusikaprogrammiga. Foto: Elmo Riig / Sakala

Maakonna muuseumid meelitavad laupäevasel muuseumiööl rahvast aareteotsimismängu, muusika maalimise ja rabavaikusega.
 

Laupäeva, 14. mai õhtul avavad muuseumid kõikjal Euroopas taas uksed, et pakkuda tasuta elamust öisest muuseumikülastusest. Muuseumiöö tänavusele deviisile «Öös on aardeid» annavad sisu ka Viljandimaa muuseumid oma kavaga.

Viljandis ootavad kella 18—23 külastajaid Viljandi muuseum, Kondase keskus ja vana veetorn. Osaleda saab otsimismängus, mille käigus tuleb läbi käia kõik kolm kohta. Mängu võib alustada nii Kondase keskusest kui Viljandi muuseumist.

Mart Saar kohtub Tammsaarega

Viljandi muuseum paneb muuseumiööks välja kunstiaarded — kaks maali tuntud autoritelt. Kondase keskuses saab aardeid otsida Paul Kondase maalidelt.

Mart Saare majamuuseum Hüpassaares meelitab külastajaid muusikaprogrammiga. Majahoidja Kalle Jaaniste räägib saja-aastasest majast ja Riina Roose Mart Saarest. Saab koduoreli saatel rahvalaule laulda ja neid teiste esituses kuulata. Mart Saare vanaonu poja Toru-Jakobi tehtud koduorelil mängib Jaak Jürisson, laulavad Jaak Johanson, Riina Roose ja teised.

Kaks korda õhtu jooksul leiab aset etendus, kus kohtuvad Mart Saar ja Anton-Hansen Tammsaare. Linnateatri näitlejad Andero Ermel, Kristjan Üksküla, Indrek Ojari ja Veiko Tubin loevad Tammsaare ja Saare mõtisklusi ja kirjutisi ning klaveril musitseerib Martti Raide.
Üles astuvad Viljandi kultuuriakadeemia džäss- ja pärimusmuusika üliõpilased.

Kohaletulnud saavad pidada piknikku, maitsta Energia talu taimeteed ja nautida rabavaikust.

Heimtali muuseumis on muuseumiööl erinäitus «Külalised kodukandist», kus näeb Eesti Rahva Muuseumi kogudest valitud Paistu ja Viljandi kihelkonna esemeid. Avatud on ka väljapanekud «Minu kodu», «Mulgi naiste kindad» ja püsinäitus. Lapsed saavad kaasa lüüa aardeotsimismängus.

Heimtali rahvamajas näeb filmiprogrammi «Vanad filmid Viljandimaalt» ning saab tarkust koguda vanade puit- ja metallesemete puhastamise õpitoas.

Jakob Kapp peab sünnipäeva

Suure-Jaanis heliloojate Kappide muuseumis tähistatakse Joosep Kapi 178. sünniaastapäeva. Vanahärrat on lubanud õnnitlema tulla Carl Robert Jakobson ja Mihkel Veske, rääkimata päevakangelase tütardest ja poegadest. Sünnipäevalaps ootab kingitusi, mis kõlbavad peolauale panna. Seegi kord kuulatakse puhkpillimuusikat ning lauldakse, tantsitakse, maalitakse muusikat ja loetakse luuletusi, muidugi otsitakse ka aaret.

Mõisaküla muuseumi programm algab juba varem — kogu päev näeb linna eri paigus fotokoopiatel samu tänavaid ja hooneid 1920. ja 1930. aastatel. Õhtul on aarete otsimise võistlus ja saab joonistada.

Kogu muuseumiöö programm Eestis on nähtav internetis aadressil oo.muuseum.ee.
Esimest korda osales Eesti üleeuroopalise muuseumiöö ettevõtmises 2009. aastal, kui tähistati muuseumiaastat. Toona oli juhtlauseks «Öös on asju», mullu «Öös on lugusid». Tänavusel Euroopa kultuuripealinna aastal on selle teemast tõukuvalt tunnuslauseks valitud «Öös on aardeid».

Eelmisel aastal oli muuseumiööl üle Eesti avatud 130 muuseumi, mida külastas enam kui 70 000 inimest. Suurim oli see number Tallinnas, kus muuseumidesse leidis tee umbes 50 000 inimest. Kõige enam rahvast käis Kumus. Suurt furoori tekitas Mõisaküla muuseumis eksponeeritud Egiptuse lapsmuumia, mida uudistas veerand linnakese elanikest.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles