Video: Austraalia samasoolised rõõmustavad, sest nad said õiguse abielluda

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraalia samasoolised paarid rõõmustavad, kuna nad said õiguse abielluda
Austraalia samasoolised paarid rõõmustavad, kuna nad said õiguse abielluda Foto: Ted McDonnell/SIPA/Ted McDonnell/SIPA/Scanpix

Austraalia parlamendi Esindajatekoda võttis vastu seaduse, mis lubab samasoolistel abielluda.

Uus sooneutraalne seadus sätestab, et abielu on kahe inimese vaheline liit, varem oli abielu mehe ja naise vaheline liit, teatab Yle.

Sel sügisel toimus Austraalias küsitlus, milles 62 protsenti hääletanutest ehk üle poole pooldas sooneutraalset abieluseadust.

Austraalia samasoolised said õiguse abielluda
Austraalia samasoolised said õiguse abielluda Foto: David Crosling/AP/Scanpix

Austraalia parlamendi Senat võttis möödunud nädalal uue abieluseaduse vastu häältega 43:12. Esindajatekoja nüüdsel hääletusel oli uue seaduse poolt 145 saadikut ja vastu vaid neli saadikut.

Austraalia parlamendi Esindajatekoda võttis vastu seaduse, mis lubab samasoolistel abielluda
Austraalia parlamendi Esindajatekoda võttis vastu seaduse, mis lubab samasoolistel abielluda Foto: Handout/Reuters/Scanpix

«See on Austraalia jaoks ajalooline päev ja ma arvan, et suur osa austraallastest on selle pärast rõõmsad, sest abieluseaduses on saavutatud tasakaal, enam ei ole abielu vaid naise ja mehe vahel,» sõnas roheliste parlamendisaadik Janet Rice.

Austraalia senaator Janet Rice vikerkaarelipuga
Austraalia senaator Janet Rice vikerkaarelipuga Foto: Handout/Reuters/Scanpix

Paljud samasooliste paarid teatasid sotsiaalmeedias, et see on nende jaoks tähtis päev, sest nad on nüüd heteropaaridega võrdsed.

Geipaar
Geipaar Foto: OSCAR DEL POZO/AFP/Scanpix

Rice on elanud 31 aastat koos Pennyga, kes sünnitunnistuse järgi on ikka mees, kuigi ta tegi soovahetusoperatsiooni. Uue seaduse järgi saab Penny end määratleda naisena ja paar saab abielluda.

Uue seaduse peab allkirjastama ka Austraalia kindralkuberner Peter Cosgrove, kes on Briti kuninganna Elizabeth II esindaja.

Austraalia uus abieluseadus jõustub ühe kuu pärast ehk järgmise aasta jaanuaris. Esimesed  samasooliste abielud sõlmitakse seega alles veebruaris.

Uut abieluseadust pooldavad nii õiguskantsler George Brandis kui peaminister Malcolm Turnbull, kuid endine peaminister Tony Abbot on selle vastu, kuna sellest jäid välja punktid, mis oleks taganud austraallastele õiguse väljendada toetust traditsioonilisele mehe ja naise abielule ilma, et nad selle eest oleks diskrimineerimise alla sattunud.

Pruutpaar
Pruutpaar Foto: Mait Jüriado

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles