Video: New Yorgi kuulus kunstimuuseum ei eemalda pedofiilseks tembeldatud maali

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Balthuse 1938. aasta maal «Thérèse’i unistus»
Balthuse 1938. aasta maal «Thérèse’i unistus» Foto: HO/Reuters/Scanpix

USA New Yorgi kuulus kunstimuuseum Metropolitan Museum of Art keeldus eemaldamast 20. sajandi maali, mis kritiseerijate arvates on pedofiilne.

Maali eemaldamise petitsiooni algatas Manhattani rahandusfirma eesotsas selle personaliosakonna juhi Mia Merrilliga, edastab The Guardian. 

Kriitika alla sattunud maali «Thérèse’i unistus» tegi 1938. aastal Poola-Prantsuse kunstnik Balthasar Klossowski de Rola, keda tuntakse ka ta kunstnikunime Balthus järgi. Ta sündis 29. veebruaril 1908 Prantsusmaal Pariisis ja suri 18. veebruaril 2001 Šveitsis Rossiniere’is.

Balthasar Klossowski de Rola, keda tuntakse ka ta kunstnikunime Balthus järgi
Balthasar Klossowski de Rola, keda tuntakse ka ta kunstnikunime Balthus järgi Foto: wikipedia.org

Nimetatud kunstnikul on mitmeid maale, millel ta on kujutanud poolalasti ja seksikates poosides teismelisi tüdrukuid.

Balthuse 1934. aasta maal «Kitarritund»
Balthuse 1934. aasta maal «Kitarritund» Foto: wikipedia.org

Kriitika alla sattunud maalil on  12-aastane tüdruk, kes silmad kinni unistab ning hoiab oma jalgu sellises asendis, kus ta alakeha ja aluspesu näha on.

Balthuse 1938. aasta maal «Thérèse’i unistus»
Balthuse 1938. aasta maal «Thérèse’i unistus» Foto: HO/Reuters/Scanpix

Merrill käivitas maali mahavõtmist nõudva petitsiooni, kuna tema arvates propageerib mainekas kunstimuuseum pedofiiliat.

«Nõuan muuseumilt selle maali eemaldamist, kuna sellel on selgelt näha lapse seksualiseerimist. Kui oled liitunud #metoo liikumisega või kui näed selles teoses ebakõla, siis palun toeta minu algatust,» teatas Merrill.

Ameeriklanna sõnul oli ta šokeeritud kui nägi esmakordselt maali, millel on laps seksikalt väljakutsuvas asendis.

«Sel sügisel on avalikustatud sadu ahistamise ja seksuaalse ärakasutamise juhtumeid. Mulle on jäänud mulje, et Metropolitan teotab ahistamist ja pedofiiliat, samuti laste seksuaalobjektistamist. Ma ei nõua selle teose hävitamist, vaid eemaldamist. Kui seda teha ei saa, siis tuleks sellele lisada juurde täielik selgitus stiilis, et osa vaatajaist peavad seda häirivaks ja solvavaks,» sõnas Merrill.

Kunstikriitikud Balthuse teoseid pedofiilseks ega preversseks ei pea, pigem arvavad nad selle kunstniku kohta, et ta on 20. sajandi üks viimastest müstikutest.

The Metropolitan Museum of Art teatas petitsioonile vastuseks, et nad ei kavatse kriitika alla sattunud teost eemaldada.

New Yorgi Metropolitan Museum of Art
New Yorgi Metropolitan Museum of Art Foto: akg-images / J/Scanpix

«Meie muuseumi eesmärgiks on koguda, uurida, säilitada ja näidata kunsti, mis pärineb erinevatest ajastutest ja kultuuridest, andes vaatajatele edasi kunstnike ideid, nägemusi ja teadmisi,» teatasid kunstimuuseumi esindajad.

Metropolitani ekspertide teatel kujutab Balthus oma maalil naabrite pere last Thérèse Blanchardi, kes oli maali tegemise ajal 12 – 13-aastane.

Balthuse maali ostis 1938. aastal esimesena New Yorgis asuv Pierre Mattisse’i galerii, makstes selle eest 438,40 dollarit.

1979. aastal jõudis see Nõukogude Liidust pärit, kuid Mehhikosse emigreerunud juudi soost kunstikollektsionääride Jacques ja Natasha Gelmani kätte. Jacques Gelman annetas pärast naise surma 1998. aastal selle maali New Yorgi Metropolitani muuseumile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles