Video: loomakaitsjad nimetasid aasta tegijaks selfimakaagi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selfimakaak Naruto
Selfimakaak Naruto Foto: David J Slater/Caters News Agency/Scanpix

Loomakaitseorganisatsioon The People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) nimetas aasta tegijaks Indoneesia makaagi (Macaca nigra), kes tegi endast selfi, mis tõi kaasa vaidluse, kas foto autor on pildi teinud ahv või fotograaf, kellele kuulub kaamera.

PETA esindajate sõnul näitas selfi tegemine, et Naruto nimeks saanud ahv on isiksus, edastab The Independent.

«See makaak on keegi, mitte ta ei ole miski,» selgitasid loomakaitsjad oma seisukohta.

Selfimakaak Naruto
Selfimakaak Naruto Foto: Reuters/AFP/AP/SCANPIX

Nimetatud ahv tegi endast selfi 2011. aastal kui britist loodusfotograaf David Slater pani kaameraid Indoneesias Sulawesi saarel makaakide elualale, et nende loomade igapäevaelu jäädvustada.  Üks nutikas ahv tundis kaamerate vastu huvi ja tegi ühe kaameraga endast selfi.

Selfimakaak Naruto
Selfimakaak Naruto Foto: David J Slater/Caters News Agency/Scanpix

Slater avaldas makaagifotod raamatuna, kuid siis lahvatas autoriõiguse vaidlus, kuna Wikipedia avaldas osa ahvifotosid fotograafilt selleks luba küsimata.  

Internetientsüklopeedia esindajad teatasid, et vähemalt üks fotodest, selfi, mille ahv endast tegi, ei kuulu fotograafile, kuna fotoaparaadi nuppu vajutas ahv ning seega on neil õigus see avaldada ilma Slaterilt luba küsimata. 

Makaagiselfi internetientsüklopeedias
Makaagiselfi internetientsüklopeedias Foto: /Caters News Agency/Scanpix

PETA läks selfimakaagi õiguste eest kohtusse teatades, et nimetatud foto autor ja omanik on see makaak.

«Naruto ajalooline selfi esitas väljakutse arusaamale, et kes on isik ja kes mitte. See tõi kaasa maailma esimese kohtujuhtumi, milles mitte inimesele, vaid loomale nõuti autoriõigust. Lisaks on see ahv keegi, mitte lihtsalt ajutu loomobjekt,» sõnas PETA president Ingrid Newkirk kohtus.

David Slater ja makaagi tehtud selfi
David Slater ja makaagi tehtud selfi Foto: /Caters News Agency/Scanpix

Ta lisas, et makaak Naruto on isiksus, tal on mõtted ja tunded, emotsioonid ja ihad ning ka planeerimis-ja teostusvõime. Seega ei ole ta objekt, vaid keegi.

Fotograaf Slater sai alama astme kohrus makaagiselfi juhtumis võidu, kuid PETA kaebas asja edasi kõrgema astme kohtusse.

David Slater ja makaagi tehtud selfi
David Slater ja makaagi tehtud selfi Foto: /Caters News Agency/Scanpix

Asi lahenes selle aasta septembris, kui Slater ja PETA leppisid kokku, et fotograaf annab selle makaagiselfi müügist saadavast tulust 25 protsenti Indoneesia Sulawesi makaakide kaitsefondi.

PETA teatel on nende makaakide arvukus viimase 25 aastaga märgatavalt kahanenud ja seda just nende elualade vähenemise tõttu. Puud raiutakse maha ja kohalikud teevad asmele põllud. Samuti söövad pärismaalased makaagiliha. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles