Video: kas telefoniliinitornide hüppevideol on kuulda helisid? (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Telefoniliinide postid
Telefoniliinide postid Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Umbes kümme aastat tagasi avaldas lehekülg Happy Toast animatsioon, millel on näha telefoniliinitorne hüppemängu mängimas ning nüüd ilmus see video Twitteris koos neuroteadlaste selgitustega.

Šotimaa Glasgow ülikooli teadlane Lisa DeBruine analüüsis ebatavalist videot, millel ei ole mitte mingisugust heli, kuid osa inimesi siiski kuuleb seda vaadates heli, edastab Live Science.

Videol on näha GIF (Graphics Interchange Format) animatsiooni, millel on mitu telefoniliinide torni, millest kaks keerutavad liine ja kolmas hüppab. Iga kord, kui hüppaja maapinnale maandub, videopilt väriseb.

DeBruine pöördus Twitteri kasutajate poole küsimusega, et mida video vaatajad kuulevad. Kas nad kuulevad maapinnale maanduva torni tekitatavat heli või on tegevus helita.

Teadlane sai tagasisidet, et suur osa inimesi kuulis helita videot vaadates valju heli kui torn pärast üles hüppamist taas maapinda tabas.

DeBruine selgitas, miks osa selle video vaatajaid heli kuulevad.

«Tegemist on fenomeniga, mis kannab nimetust süntees ja selle puhul on mitu tundemeelt segunenud. Seda kogevad inimesed võivad tunda helide maitset või kuulevad värve. Kuid on veel üks alaliik, mille puhul kuuldakse helita liikumises heli, kui videol toimuv seda toetab,» selgitas neuroteadlane.

Telefoniliinide tornid
Telefoniliinide tornid Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Briti Browni ülikooli neuroteadlase James Simmonsi teatel põhjustab helita tegevuses heli kuulmist see, et meie aju ootab tegevusega seoses heli ja kui seda ei ole, siis asub seda ise looma.

Ameeriklasest neuroteadlase Robert Froemke teatel ei ole lõpuni selge, mis paneb helita tegevuse puhul heli kuulma.

«Meie mitu meelt on korraga töös ning kui on midag ebatavalist ja uut, siis üritame seda tõlgendada varasemate kogemuste kaudu. Mis puudutab nimetatud telefoniliinide torne, siis inimesed kuulevad heli, kuna nad ootavad seda,» sõnas Froemke.

Telefoniliinide postid
Telefoniliinide postid Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Briti Londoni ülikooli teadlase Christopher Fassnidge’i teatel on vaikuses helide kuulmine meie tänapäeva väga heliderohke ja lärmaka maailma kõrvalprodukt.

Teadlase uuringu kohaselt kuuleb olematuid helisid iga viies inimene, see on väga levinud fenoment.

«Kui inimestele näidata mingeid tegevusi, millega varem on kaasnenud helid, kuid järsku ei kaasne, siis aju paneb ise heli juurde, et nähtav täiuslik oleks,» selgitas Fassnidge.

Samas on ka neid inimesi, kes telefoniliinide tornide hüppevideot vaadates midagi ei kuule. Seda põhjusel, et nende tundemeeled on eraldi, mitte segunenud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles