Roomat tabab täna, 11. mail võimas maavärin?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Roomale
Vaade Roomale Foto: SCANPIX

Itaalia pealinna Rooma elanikud on hakanud linnast lahkuma, kuna 1915. aastal ennustas seismoloog Raffaele Bendani, et linna tabab 11. mail 2011. aastal tugev maavärin.

Firmade juhtide sõnul on igas viies inimene tänaseks vaba päeva küsinud, kirjutab The Telegraph.

Paljud itaallased ei plaani täna oma lapsi kooli lubada ning sõidavad linnast minema.

Roomlased võtavad seda 96 aasta tagust ennustust tõsiselt. Mitmed väljaanded on avaldanud näpunäiteid, kuidas kriisiolukorras käituda ja toime tulla.

Rooma maavärinapaanika käivitasid Facebooki ja Twitterisse riputatud sõnumid. Samuti hakati paanikasõnumit edastama mobiiltelefonide kaudu.

Seismoloog Raffaele Bendani suri 1979. aastal, kuid enne seda jõudis ta avaldada mitmeid Itaalia maavärinate kohta käivaid ennustusi.

1923. aastal ennustas Bendani, et Kesk-Itaaliat tabab 2. jaanuaril 1924. aastal maavärin – ta eksis vaid kahe päevaga.

Itaalia diktaator Benito Mussolini lõi Bendani ta töö eest rüütliks. Samas aga nõudis, et seismoloog lõpetaks oma ennustuste avaldamise, kuna see külvab elanike seas paanikat.

Itaalia tänapäeva seismoloogide sõnul oli Bendani šarlatan, kelle ennustused ei põhinenud teaduslikel faktidel.

«Ei ole mingeid tõendeid, et 11. mail 2011. aastal tabab Roomat maavärin. Oleme saanud sadu kõnesid, milles paanikas inimesed uurivad, kas nad peaksid põgenema,» lausus Itaalia geofüüsika ja vulkanoloogia instituudi seismoloog Alessandro Amato.

Amato lisas, et kuna Itaalia asub seismoloogiliselt aktiivses alas, siis on igapäevased nii-öelda minimaavärinad tavaline nähtus.

«Kuskil Itaalias võivad täna mingid peaaegu mitte tuntavad maakoore nihked aset leida, kuid täpset kuupäeva ei saa ette ennustada. Me jälgime olukorda pidevalt ning kui midagi suurt on tulemas, anname hoiatuse,» selgitas seismoloog.

Itaalias elab maavärinaohtlikul alal umbes 20 miljonit inimest, seal asuvad ka  Euroopa ühed kõige ohtlikumad vulkaanid.

Itaalias võideldakse siiani 2009. aastal Kesk-Itaalias  L´Aqilas aset leidnud maavärina tagajärgedega. Selles maavärinas hukkus 300 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles