Video: Prantsuse «Elvis Presley» Johnny Hallyday suri 74-aastasena

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Johnny Hallyday
Johnny Hallyday Foto: Charles Platiau/Reuters/Scanpix

Prantsuse «Elvis Presleyks» peetud rokkar Johnny Hallyday, kelle muusikukarjäär kestis üle 50 aasta, suri 74-aastasena.

Rokkari naine Laeticia Hallyday teatas, et ta mees suri eile, 5. detsembril, olles pikka aega põdenud rasket kopsuvähki, edastab The Guardian.

Johnny Hallyday ja ta naine Laeticia
Johnny Hallyday ja ta naine Laeticia Foto: Charles Platiau/Reuters/Scanpix

«Johnny Hallyday lahkus meie juurest. Kirjutan neid sõnu, ise neist aru saamata. Kuid see on tõsi, minu abikaasat ei ole enam meiega. Ta lahkus elust nii nagu ta elas, olles väärikas ja julge,» edastas naine.

Johnny Hallyday
Johnny Hallyday Foto: PHILIPPE WOJAZER/REUTERS/SCANPIX

Hallyday oli prantsuskeelses maailmas suur staar, kuid väljapool seda ei olnud ta kuigi tuntud.

Hallyday tähelend sai alguse 1960. aastatel, kui ta hakkas Prantsusmaal viljelema ameerikalikku rokenrolli, saades väga kuulsaks.

Ta 55 aastat kestnud lavakarjäär oili täis mitmeid isiklikke ja muusikalisi vastuolusid. Hallyday loomingus oli nii prantsuse ballaade, bluusi, kantrimuusikat kui läänelikku progerokki, mis mõnikord oli mässuline. Samas suutis see muusik panna end kuulama väga erinevas vanuses inimesi, olles staariks mitme põlvkonna jaoks.

Johnny Hallyday
Johnny Hallyday Foto: FRED PAYET/AFP/Scanpix

«Johnny muusika on sama nagu Victor Hugo romaanid. Kui ta sureb, siis kaotab Prantsusmaa midagi ja aeg jääb korraks seisma,» ütles ühes intervjuus Hallyday sõber Carlos.

Johnny Hallyday (ees)
Johnny Hallyday (ees) Foto: PHILIPPE WOJAZER/REUTERS/SCANPIX

Hallyday üheks kaubamärgiks oli ta kontserturneed, mida oli kokku üle 50 ja kus ta musitseeris rohkem kui 28 miljonile inimesele.

Muusiku lava-show’d olid alati meeledjäävad, kuna ta kasutas pürotehnikat, tuleleeke, suitsu ja muud, kaasa arvatud valgusviirge heitvaid helikoptereid.

Hallyday oli Prantsusmaal nii kuulus, et Jimi Hendrix oli ükskord nõus olema ta taustamuusik.

Johnny Hallyday, kodanikunimega Jean-Philippe Smet, sündis Pariisis 15. juunil 1943. aastal. Ta ema oli prantslanna ja isa belglane.

Johnny Hallyday
Johnny Hallyday Foto: MAVRIXONLINE.COM/MAVRIXONLINE.COM/Scanpix

Teise maailmasõja tingimustes vanemad hülgasid ta ja ta kasvatas üles kabareelauljast tädi. Ta alustas oma lavakarjääri juba teismelisena, võttes lavanime Hallyday kaugelt ameerika sugulaselt.

Hallyday rõhutas oma eluajal antud intervjuudes sageli, et vanemate lahkumine ja ta mahajätmine tekitas hingelise trauma, millega ta on võidelnud kogu oma elu.

Hoolimata oma karmi rokkari kuulsusest, oli tal palju lapseeast pärit komplekse, millest peamine oli, et ta kartis pimedust. Lisaks vaevasid teda depressioonihood ja nooremas eas üritas ta paaril korral enesetappu teha.

Hallyday oli abielus viiel korral, ühe naisega isegi kaks korda. Kõmuväljaanded üritasid ta elu detaile välja pinnida, kuid oma eraelu suhtes oli ta kidakeelne.

Osa oma nooruses elas muusik mõnda aega Ühendkuningriigis Londonis, kus sai heaks sõbraks Jimi Hendrixiga. Ta suhtles ka Mick Jaggeri, John Lennoni ja Rod Stewartiga.

Hallydayl oli sõpru ka Prantsuse poliitikute seas, näiteks oli ta sõber parempoolsete vaadetega Nicolas Sarkozy, kes oli 2007 – 2012 president.

Johnny Hallyday
Johnny Hallyday Foto: MAVRIXONLINE.COM/MAVRIXONLINE.COM/Scanpix

Oma elu lõpuperioodil elas Hallyday koos naise ja kahe tütrega USAs Los Angeleses, kuid ta suri eile, 5. detsembril Prantsusmaal Marnes-la-Coquette’is.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles