Juudiusku laulja teipis esinemiseks silmad kinni, et ta ei näeks tantsivaid naisi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yonatan Razel
Yonatan Razel Foto: Wikipedia.org

USA päritolu juudist poplaulja, kes on juudiusu ortodokse suuna esindaja, teipis Jerusalemmas esinemise ajaks silmad kinni, et ta ei näeks lava ees tantsivaid naisi.

Pildid kinniteibitud silmadega muusikust, 44-aastasest Yonatan Razelist jõudsid meediasse ja neid näinud küsisid, et mis mõtet on kontserti anda, kui ei näe publikut, edastab The Independent.

Ortodokse juudiusu kohaselt ei tohi mehed naisi tantsimas näha, kuna see võib neid erutada ja mõtted seksile viia. 

Razeli esindaja selgitas pärast kontserti, et muusik keepis silmad kinni oma usuliste vaadete tõttu ning ta loodab, et ei solvanud sellega kedagi. Hiljem ta eemaldas teibi silmadelt.

Mitmeid muusikaauhindu saanud Razel on küll USA kodanik, kuid elab koos oma naise ja nelja lapsega Iisraelis Jeruusalemmas.

Muusiku kummalist käitumist kritiseeriti sotsiaalmeedias ja küsiti, et miks ta on usuekstremist.

«Kui kaugele usulise ekstremismiga minna võib? Kas mõni rabi tegi talle ajupesu?» küsisid Iisraeli naisteorganisatsiooni Naamat esindajad.

Tzama Hasidic muusikafestivalil, millel astus oma kontserdiga üles ka Razel, korraldajate sõnul on see muusik aastaid esinenud naiste ees, austades naisi ning ta silmade kinnitepimine oli tema usu vaatevinklist samuti naiste austamine.

Yonatan Razel
Yonatan Razel Foto: wikipedia.org

Äärmujuutluse esindajad ja usumehed on seisukohal, et naised peavad olema allaheitlikud ning nad keelaksid naistele hariduse, kuna seda keelab ka juudi seadus Toora.

Äärmusjuudid tõlgendavad juutide pühakirja sõna sõnalt, rakendades seda igapäevaelus.

Ortodokssed juudid
Ortodokssed juudid Foto: THOMAS COEX/AFP/Scanpix

Selle usu mehed kannavad 19. sajandi juudi meesterõivaid, kaasa arvatud pikad musta värvi kuube ja mütsi. Abielus naised peavad riietuma samuti tumedasse ning pea peab neil olema kaetud.

Ortodokssed juudid
Ortodokssed juudid Foto: THOMAS COEX/AFP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles