Video: saksa näitleja Jürgen Vogel äratas ellu 5300-aastase jäämees Ötzi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Vogel jäämees Ötzi elul põhinevas filmis
Jürgen Vogel jäämees Ötzi elul põhinevas filmis Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Sakslastest matkajad Erika ja Helmut Simon leidsid Austria-Itaalia piiril Ötztali Alpides 1991. aastal mumifitseerunud surnukeha, mis sai leiupaiga järgi hüüdnimeks jäämees Ötzi.

Bolzanos Lõuna-Tirooli arheoloogiamuuseumis asuvast 5300 aasta vanusest muumiast sai nüüd filmistaar, kuna saksa filmitegijad tegid kinofilmi, mille peategelane Ötzi on, edastab Daily Mail.

Jäämees Ötzi rekonstruktsioon
Jäämees Ötzi rekonstruktsioon Foto: Scanpix

Nende eesmärgiks on näidata, millistes tingimustes see mees elas ja mis talle surma tõi. Kuni 2007. aastani arvati, et ta suri mägedes nälja ja külma kätte, kuid muumia uus uurimine paljastas, et surma põhjuseks oli nooletabamus vasakusse õlga, tuues kaasa verejooksu.  Lisaks kukkus haavata saanud mees peaga vastu kivi ja ka see mängis ta hukkumises rolli.

Jäämees Ötzi muumia
Jäämees Ötzi muumia Foto: Handout/Reuters/Scanpix

Saksa režissöör Felix Randau tegi Ötzi elust mängufilmi, mis kannab pealkirja «Der Mann aus dem Eis» (Jäämees) ning see võeti üles Saksamaal Baieris, Lõuna-Tiroolis ja Austrias.

Režissööri sõnul uurib ta oma filmis, kuidas inimesed kiviajal hakkama said ning ta toob oma nägemuse, miks Ötzi elu kaotas.

«Ötzi kaudu saame vaadata minevikku, kuid ta võimaldab meil paremini mõista ka tänapäeva. Esitan küsimuse, et kas ja kuidas on inimkond viimase 5000 aasta jooksul arenenud,» teatas Randau.

Ötzit, kes filmis kannab nime Kelab, kehastab 49-aastane saksa näitleja Jürgen Vogel. Filmi tegelased, kaasa arvatud peategelane, räägivad reedi keeles.

Saksa näitleja Jürgen Vogel jäämees Ötzi elul põhinevas filmis
Saksa näitleja Jürgen Vogel jäämees Ötzi elul põhinevas filmis Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Seda keelt rääkisid roomlaste eelsel ajal tänapäeva Šveitsi keskosas, Austria Tiroolides, Kirde-Itaalia Alpides ja Saksamaa Doonau lõunaosas elanud reedi hõimud.

Filmis on Kelabi kujutatud kütina, kes on osaliselt ka põllumees, kasvatades kitsi ja lambaid. Ta kannab karusnahkseid rõivaid ning liigub saakloomade kannul ohtlikel mäestikualadel. Ta üritab oma perekonda kaitsta nii inimvaenlaste kui ilmastikuolude eest.

Saksa näitleja Jürgen Vogel kehastab kiviajal elanud meest
Saksa näitleja Jürgen Vogel kehastab kiviajal elanud meest Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Saksa meedia teatel on tegemist linateosega, mis luba heita autentse pilgu kiviaega, mis oli inimkonna arengus tähtis etapp.

Teadusajakiri Spektrum der Wissenschaft kirjutas kritiseerides, et režissöör ei ole näidanud peategelase kultuurilisi saavutusi nagu näiteks relvade valmistamist, söögi kogumist ja rõivaste õmblemist.

Jürgen Vogel jäämees Ötzi elul põhinevas filmis
Jürgen Vogel jäämees Ötzi elul põhinevas filmis Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Filmi juures olid nõunikeks Lõuna-Tirooli arheoloogiamuuseumi eksperdid, kes on mitmel korral Ötzit uurinud.

Muuseum loodab, et see film toob veelgi rohkem inimesi nende kõige huvitavamat ja intrigeerivamat eksponaati jäämeest vaatama.  

«Iga aastaga on Ötzi aina populaarsemaks muutunud, inimesed ei ole temast küllastunud, sest palju on selle mehe elust seni mõistatus,» lausus Lõuna-Tirooli muuseumi juht Angelika Fleckinger.

Teadlased seevastu piiraks muuseumi külastajate kui ka tema uurijate arvu, sest suur arv inimesi võib Ötzile halvasti mõjuda ja muumia võib lagunema hakata.

13-kilogrammist muumiat hoitakse niiskena, kuivamisel kaotaks ta igas päevas kaks grammi kehakaalust. Teadlased kaaluvad Ötzi taaskülmutamist, et ta kauem vastu peaks.

Vana-Egiptuse vaaraot Tutanhamonit uurinud antropoloogi Albert Zinki sõnul on varjab Ötzi palju saladusi ja tema uurimine ei ole veel lõppenud.

Jäämees Ötzi muumia
Jäämees Ötzi muumia Foto: Andrea Solero/AFP/Scanpix

Uuringute kohaselt hukkus umbes 45-aastane mees kevadel, sellel viitab ta maost leitud õietolm ja taimejäänused. Lisaks avastati, et ta kannatas mitmesuguste haiguste all. Tal olid soolenugised, kirbud, hambajuuremädanik ja puukborrelioos. Tõenäoliselt olid tal ka sageli seljavalud, sellele viitab lülisamba kõverdumine. Oma valude ja haiguste leevendamiseks kasutas ta looduses leiduvad taimi, millest osad olid hallutsinogeensed.

Ötzile surma toonud nool sadeti lendu umbes 30 meetri kauguselt. 

Saksamaal esilinastus jäämees Ötzi elust kõnelev film novembri lõpus. 

Jürgen Vogel
Jürgen Vogel Foto: Sebastian Gabsch/imago/Future Image/Scanpix
Jürgen Vogel
Jürgen Vogel Foto: Sebastian Gabsch/imago/Future Image/Scanpix

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles