Agatha Christie kadus 91 aastat tagasi 11 päevaks, kuid seni ei teata, mis juhtus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Agatha Christie 1932
Agatha Christie 1932 Foto: Personalities/Credit : Topham Picturepoint/Scanpix

«Krimikuninganna», briti kirjaniku Agatha Christie (1890–1976) kummalisest kadumisest möödus 3. detsembril 91 aastat.

Historyextra.com teatel lahkus Agatha Christie 3. detsembril 1926. aastal Berkshire’is asunud kodust, andes enne seda musi maganud tütrele Rosalindile. Ta istus autosse, sõitis minema ja kadus 11 päevaks.

Agatha Christie ja ta tütar Rosalind 1924
Agatha Christie ja ta tütar Rosalind 1924 Foto: Rights Managed/Illustrated London News Ltd/Mar/Scanpix

Pere teatas Christie kadumisest politseile ning käivitati ulatuslik otsimisoperatsioon. Christie oli selleks ajaks juba tuntud kirjanik ja selle tõttu arvati, et ta võidi lunaraha saamise eesmärgil röövida. Ta otsingutes osales üle 1000 politseiniku ning kaasati ka lennukid.

Asjasse sekkus isegi Briti siseminister William Joynson-Hicks, kes nõudis politseinikelt tulemusi. Kaasati ka teised tuntud krimikirjanikud, Sherlock Holmesi looja Arthur Conan Doyle ja Dorothy Sayers, et äkki nemad oskavad juhtunus aidata.

Politseinikud leidsid Christie auto järsult kaldapealselt, kuid kirjanikku mitte. Uudis tuntud krimikirjaniku kadumisest jõudis rahvusvahelisse meediasse, kus hakati küsima,  kas kirjanik võis oma kadumise ise lavastada.  Väljaanded spekuleerisid, et Christie tegi enesetapu või ta abikaasa Archibald Christie tappis ta.

Agatha Christie 1932
Agatha Christie 1932 Foto: Personalities/Credit : Topham Picturepoint/Scanpix

Agatha Christie leiti lõpuks Põhja-Yorkshire’is Harrogate’is asunud hotellist, kui ta kadumisest oli möödunud 11 päeva.  Politsei ja arstid küsitlesid Christiet, kuid ta ei osanud selgitada, miks ta kodust lahkus ja kuidas ta sellesse hotelli jõudis.

Politsei versioon oli, et kirjanik tahtis sõita Londonisse, kuid sattus kergesse liiklusõnnetusse, saades põrutada. Siis jättis ta oma auto maha, läks rongile ja sõitis Harrogate’i, võttes seal Swan Hydro hotellis toa.

Ta registreeris end hotelli kasutades oma mehe armukese Theresa Neele’i nime ning osales hotellis korraldatud pidudel. Lõpuks üks peokülastaja tundis ta meedias avaldatud fotode järgi ära ja teatas ta asukoha politseile.  

Agtaha Christie elulooraamatu «Agatha Christie. Lõpetatud portree» kirjutanud Andrew Norman arvas, et kirjanik võis tõesti olla kodust lahkudes meeltesegaduses ja sattuda tähelepanematuse tõttu liiklusõnnetusse. Kirjanik sai mõnda aega varem teada, et ta abikaasal on armuke ja see võis olla ta segaduse põhjuseks.

Agatha Christie 1974
Agatha Christie 1974 Foto: Reuters/AFP/AP/SCANPIX

Normani arvates sai Christie peatrauma, mille tõttu tal tekkis ajutine mälukaotus ja ta ütles hotellis teise nime.

«Võimalik, et ta tahtis endalt elu võtta. Ta oli mehe armukesest teada saades endast väljas, hiljem kirjutas ta selle enda jaoks lahti läbi tegelase Celia, kes on ta romaanis «Minu elu lugu»,» selgitas Norman.

Christie toibus mõnda aega haiglas ja andis pärast juhtunut lahutuse sisse, see jõustus 1928. aastal.

Siiski ei ole seni kindlaid andmeid, mis Christie’ga nende 11 päeva jooksul aset leidis.

Christie on pärast renessansikirjanikku William Shakespeare’i kõrval läbi aegade üks müüdumaid kirjanikke. Christie teoste müük ulatub kümnetesse miljarditesse.

Agatha Mary Clarissa Christie (neiupõlvenimi Miller; 15. september 1890 Torquay, Inglismaa – 12. jaanuar 1976 Wallingford, Inglismaa) oli inglise kirjanik, kes sai tuntuks kriminaalromaanidega. Tema teoste kaks kuulsaimat detektiivi on Hercule Poirot ja miss Marple.

Kirjutamist alustas ta 1916. aastal, mil kirjutas teose «Saladuslik juhtum Stylesis», selle avaldas 1920. aastal kirjastus Bodley Head. Pärast seda kirjutas ta veel 77 kriminaalromaani, ligi 100 lühijuttu ja 20 näidendit.

Christie teine abikaasa oli arheoloog Max Mallowan (1904–1978), kellega ta oli abielus 1930. aastast kuni surmani. Esimesest abielust oli tal tütar Rosalind Christie (1919–2004), teise mehega tal lapsi ei olnud. 

Agatha Christie romaanide põhjal on tehtud kümneid filme ja teleseriaale. Hercule Poirot mängis seriaalis kuulsaks inglise näitleja David Suchet. 

David Suchet kehastas Hercule Poirot'd
David Suchet kehastas Hercule Poirot'd Foto: Stuart Ramson/AP/Scanpix
Angela Lansbury Miss Marple'ina
Angela Lansbury Miss Marple'ina Foto: AP/SCANPIX

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles