Härma külavanem meenutab: Hans Kaldoja soovitas ka noortel rapsimise asemel puhata

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hans Kaldoja lapsena
Hans Kaldoja lapsena Foto: Erakogu

Raasiku valla Härma külavanem Marianne Loik suhtles reedel lahkunud Hans Kaldojaga viimastel aastatel aktiivselt ja meenutas, et näitleja vestlustest kiirgas alati lusti ja elurõõmu.

«Hans Kaldojaga suhtlesime 2013. aastast aktiivselt. Tema esivanemad olid Raasiku vallast pärit ja suhtlesime palju, eriti just ajalooradadel. Viimased aastad köitsid teda just tema juurte ehk esivanemate kodukohaga seonduv,» rääkis Loik Elu24-le.

Kaldoja oli suur Pirita kloostri ja palverännutee fänn ning ta kutsus Loiki sageli erinevatele üritustele.

«Teda alati huvitas, kas inimesel ikka on aega rääkida ja muretses, et äkki lobiseb liiast. See oli alati väga liigutav temast. Minu Raasiku valla ajaloo leht pakkus talle ääretult suurt huvi ja ta kiitis ning oli väga tänulik iga infokillu eest, mis ma sinna aastate jooksul lisasin. Tema Facebooki-vestlustest ja teistest juttudest kiirgas alati lusti, lõbusust ja elurõõmu» meenutas Loik.

Balti ketist rääkiva lühifilmi võtted. Viljandi lähedal Karula tee ääres vaheklippe, mis lähevad näitamisele Balti ketist veerandsajandi möödumist tähistaval kontserdil. Pildil näitleja Hans Kaldoja, Luule Komissarov.
Balti ketist rääkiva lühifilmi võtted. Viljandi lähedal Karula tee ääres vaheklippe, mis lähevad näitamisele Balti ketist veerandsajandi möödumist tähistaval kontserdil. Pildil näitleja Hans Kaldoja, Luule Komissarov. Foto: Sakala / Scanpix

Loik rõhutas, et Kaldoja oskas tublisid ja noori tegijaid märgata ning neid kõrgelt hinnata. 

«Samuti viskas Hans nalja ja mõistis head nalja, kuid teisest nurgast oli ning jäi ääretult intelligentseks. Ta andis head nõu ja soovitusi ning ikka tihti lausus, et nüüd, marss, noor õppima,» sõnas Loik ja lisas, et Kaldoja oli sealjuures ka väga tähelepanelik inimene.

Loik märkis, et karsklasest Kaldoja ei olnud enda isiku, jutu või asjadega uhkustaja: «Kui temast ajaloo lehele postituse tegin, siis ta muretses, kas ta ikka sobib sinna.»

«Üllatused ja kingitused ei lasknud tal rahulikuks jääda ja muutus lausa koomiliseks, kuidas ta ei kannatanud oodata. Ta oli väga põnevil just olukordades, kus mul oli talle miskit üle anda, tavaliselt mingi kutse, raamat või materjal,» kirjeldas Loik näitleja armast iseloomuomadust. 

«Ta soovitas rapsimise asemel ka noortel puhata - küll elu veel jõuab elada ja palju korda saata, nii et iga seitsmes päev olgu hingamiseks,» sõnas Loik. 

Hans Kaldoja lapsena
Hans Kaldoja lapsena Foto: Erakogu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles