Geenimanipulatsiooni abil tehti pimedas helendav kass

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA teadlased panid kassi geenimanupulatsiooni abil pimedas helendama
USA teadlased panid kassi geenimanupulatsiooni abil pimedas helendama Foto: AFP / Scanpix

USA teadlased tegid geenimanipulatsiooni abil selle riigi esimese pimeduses helendava kassi.

Päevavalguses näeb punasekarvaline kass tavaline välja, kuid kui ta pimedasse ruumi panna ning ultraviolettlamp sisse lülitada, hakkab kass rohekalt helendama, kirjutab The Telegraph.

Kassile pandi nimeks Mr. Green Genes.

Teadlased lõid selle kassi erinevatele haigustele, sealhulgas ka tsüstilisele fibroosile ravimeetodeid otsides.

Teadlased uurisid, kas kassi geneetikat on  ilma kahjustusi esile kutsumata võimalik  manipuleerida.

Nad viisid kassi DNAsse manipuleeritud geeni. Leidmaks, kuhu see läks, kasutasid nad sellist, mis ultraviolettvalguses helendas.

Kassi DNAsse viidu kannab nime roheline helendav proteiin.

Katseid ja uuringut juhtinud Betsy Dresseri kinnitusel ei ohusta helendav proteiin kassi tervist.

«Kassid on sellise katse jaoks ideaalsed, sest nende geneetika on inimese omaga väga sarnane. Saamaks teada, kas proteiin läheb õigesse kohta, kasutasime sellist, mis helendab,» lisas teadlane.

Kassiprojekti eesmärgiks oli geneetikat manipuleerida nii, et organism hakkab näitama tsüstilise  fibroosi ja saranaste haiguste teket.

«Helendav proteiin hakkab näitama, kus paikneb tsüstilise fibroosiga geen. Tsüstilist fibroosi tekitab mutatsioon niinimetatud tsüstilise fibroosi transmembraanse regulaatori (CFTR) geenis,» selgitas Dresser.

Geen on kromosoomi kindlas lookuses paiknev pärivustegur, mis määrab otse või kaudselt ühe või mitme tunnuse arengu ning DNA-molekuli funktsionaalne lõik, mis tavaliselt sisaldab informatsiooni ühe valgu sünteesiks. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles