Video: jää-ämbri väljakutse algatanud mees suri 46-aastasena

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anthony Senerchia Jr koos naise ja tütrega
Anthony Senerchia Jr koos naise ja tütrega Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Ameeriklane, kes oli globaalselt menuka jää-ämbri väljakutse (Ice Bucket Challenge) algatajaks, suri 46 aasta vanusena amüotroofse lateraalskleroosi tagajärjel.

Anthony Senerchia Juunior elas pärast haigusdiagnoosi  üle kümne aasta, mis on arstide sõnul üsna pikk aeg, edastab The Independent.

Anthony Senerchia Jr koos naise ja tütrega
Anthony Senerchia Jr koos naise ja tütrega Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Senerchia tegeles pärast haigestumist nimetatud haigusest teavitamisega ja käivitas jää-ämbri väljakutse, et selle abil koguda raha amüotroofse lateraalskletroosi uurimiseks. Tal õnnestus koguda üle 200 miljoni dollari.

«Ta töötas väsimatult, et tõsta inimeste teadlikkust amüotroofse lateraalskelroosi kohta ja ta käivitas jää-ämbri väljakutse, et selle abil haigusuuringuteks raha koguda. Kogu haigusega võitlemise aja jäi ta positiivseks. Meist jääb jälg, kui oleme saanud teisi aidata ja neile midagi anda,» on Senerchia järelehüüdes.

Järelehüüe jätkub, et ükskõik, kui palju auhindu ja kuulsust ta sai, on tema sõnul ta kõige suuremaks auhinnaks ta tütar Taya.

Anthony Senerchia Jr koos naise ja tütrega
Anthony Senerchia Jr koos naise ja tütrega Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Lähedaste sõnul oli Anthony nagu energiapall, ta elas katsetades kõike, mis talle huvi pakkus, kuid samas oli perele suunatud, helde ja alati valmis teisi aitama.

«Ta oli suurepärane abikaasa, isa, armastav poeg ja vend. Me jääme teda väga igatsema,» teatas pere.

Arstid diafgnoosisid Senerchial amüotroofse lateraalskletroosi 2003. aastal. Ta asutas siis omanimelise heategevusfondi, et aidata sinna kogutava heategevusraha abil peresid, mille mõnel liikmel on nimetatud haigus.

«Meil on kahju teatada, et jää-ämbri väljakutse algataja Anthony Senerchia suri möödunud laupäeval. Meil on video temast, ta perest ja tegevusest, mis tõi kaasa globaalse fenomeni,» teatas amüotroofse lateraalskleroosi ühing Twitteris.

Jää-ämbri väljakutse, Benedict Cumberbatch
Jää-ämbri väljakutse, Benedict Cumberbatch Foto: SUPPLIED BY XPOSUREPHOTOS.COM/LN1/Scanpix

Jää-ämbri väljakutse käivitati 2014. aastal ning sellest võtsid osa tuhanded inimesed, kelle seas oli ka üsna palju kuulsusi. Selles väljakutses tuli endale kallata pähe ämbritäis jääkülma vett, milles olid jäätükid ning esitada väljakutse mõnele oma sõbrale teha sama ja annetada amüotroofse lateraalskleroosi uurimiseks raha.

Jää-ämbri väljakutse
Jää-ämbri väljakutse Foto: ROMEO RANOCO/REUTERS/Scanpix

Küünikud naersid selle väljakutse peale, et keegi ei hakka seda tegema ega anneta ka raha, kuid nad eksisid. Kaheksa nädalaga oli koos selle väljakutsega annetatud 115 miljonit dollarit. Kokku võttis väljakutsest osa üle 17 miljoni inimese.

Jää-ämbri väljakutse
Jää-ämbri väljakutse Foto: SUPPLIED BY XPOSUREPHOTOS.COM/LN1/Scanpix
Jää-ämbri väljakutse
Jää-ämbri väljakutse Foto: Kim Kyung-Hoon/Reuters/Scanpix

Amüotroofne lateraalskleroos (ladina keeles sclerosis lateralis amyotrophica, lühendatult ALS) on peamiselt täiskasvanud inimestel esineda võiv terve eluea kestev motoneuronihaiguse vorm, millele on iseloomulik mitmete närvide põletik ja mis põhjustab lihasatroofiat ja halvatust ning lõpeb hingamispuudulikkuse korral harilikult surmaga.

Kõige kuulsam selle haiguse põdeja on inglasest füüsik ja kosmoloog Stephen Hawking, kellel diagnoositi see 20. eluaastates, kuid ta on nüüd juba 75-aastane ja ikka elus.

Stephen Hawking
Stephen Hawking Foto: MATT DUNHAM/AP/Scanpix

Tavaliselt surevad selle haiguse põdejad 5–10 aasta jooksul pärast diagnoosi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles