USA arstid määravad üha sagedamini platseeboravimeid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Retseptiravimid
Retseptiravimid Foto: SCANPIX

USA rahvatervise instituudi uuring näitas, et arstid määravad patsientidele üha sagedamini platseeboravimeid.

Platseebo on farmakoloogilise toimeta aine, kirjutab Reuters.

Platseebo võib sarnaselt pärisravimile aidata patsienti, kuna sellel on psühholoogiline mõju – patsient usub, et saab pärisravimit ning ta tervis paraneb.

Küsitlusele vastanud 679 arstist pooled tunnistasid, et määravad platseeboravimeid 2 – 3 korda kuus. Enamik platseeboravimeid määranud arstidest kinnitasid, et nad ei teavitanud patsienti, mis ravimiga tegemist on.

Arstid siiski rõhutasid, et on platseebot määranud siis, kui patsiendi tervis seda lubab. Enamik platseeboravimistest on määratud kui valuvaigistid.

USA arstid tunnistasid, et klassikaliseks platseeboravimiks peetavaid glükoositablette nad eriti sageli ei soovita ravimina.

Arstide kinnitusel määravad nad platseebona ka vitamiine  või siis apteegist ilma retseptita saadavaid valuvaigisteid.

Üle 60 protsendi arstide arvates on platseeboravimi määramine arstieetikaga kooskõlas.

Uuringu tulemus on aga vastuolus USA arstide liidu määrusega, mille kohaselt arst peab patsiendile teada andma, mis ravimi või ainega tegemist on ja kuidas see mõjub.

«Platseeboravimi määramine ilma patsiendi nõusolekuta võib patsiendi ja arsti suhtes usalduskriisi tekitada. Mõnede juhtumite korral võib platseebo isegi eluohtlikuks osutuda,» sõnas USA arstide liidu esindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles