Video: kes on see Põhja-Korea uudisteankur, kes alati teatab raketikatsetustest? (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uudisteankur Ri Chun-hee
Uudisteankur Ri Chun-hee Foto: HANDOUT/AFP/Scanpix

Põhja-Korea võimud teatasid oma meedia vahendusel, et nad tegid 28. novembril uue mandritevälise ballistilise raketi Hwasong-15 katsetuse ning see rakett on võimeline tabama ükskõik millist USA pinnal asuvat sõjalist- või tsiviilobjekti.

Põhja-Korea televisioonis teatab raketikatsetustest kogenud uudisteankur Ri Chun-hee, kelle teatel läbis nüüdse katsetuse rakett 53 minutiga 950 kilomeetrit lennates 4475 kilomeetri kõrgusel, edastab The Guardian.

Ri on Põhja-Korea sõjalist võimsust ülistavaid uudiseid ette lugenud alates 1971. aastast ning nüüdne uudis uuest raketikatestusest usaldati taas tema kätte.

Pyongyangi elanikud kuulamas uudist eduka raketikatsetuse kohta
Pyongyangi elanikud kuulamas uudist eduka raketikatsetuse kohta Foto: KIM WON-JIN/AFP/Scanpix

Uudisteankrur kannab saates alati seljas Korea rahvarõivaid (choson chogori) ning ta seljataga on pilt mitteaktiivsest Peaktu vulkaanist, mis asub Põhja-Korea ja Hiina piiril. Mõlemas Koreas on selle vulkaani kohta mitmeid legende, eelkõige seostatakse seda jõu ja valitsemisega.

Uudisteankur Ri Chun-hee
Uudisteankur Ri Chun-hee Foto: HANDOUT/AFP/Scanpix

«Meie Suur Juht Kim Jong-un teatas uhkusega, et meie riik on saavutanud suure ajaloolise eesmärgi ja on nüüd tuumarelvadega riikide seas,» teatas Ri.

Ri Chun-hee teatamas edukast raketikatsetusest
Ri Chun-hee teatamas edukast raketikatsetusest Foto: KIM WON-JIN/AFP/Scanpix

Põhja-Korea on teinud Kim Jong-uni valitsemisajal kümneid ballistiliste rakettide katsetusi, eelmine toimus septembris ning ka siis teatas Ri, et see kulges edukalt.

Teleekraan Lõuna-Koreas, uudistes teatatakse Põhja-Korea uuest raketikatsetusest
Teleekraan Lõuna-Koreas, uudistes teatatakse Põhja-Korea uuest raketikatsetusest Foto: JUNG YEON-JE/AFP/Scanpix

Lõuna-Korea meedia teatel on Ri’l seljataga muljetavaldav karjäär uudisteankruna, olles nüüd umbes 73-aastane. Kinnitamata andmetel sündis Ri 1944. aastal Jaapani okupatsiooni ajal Gangwoni provintsis. Ta õppis pealinnas Pyongyangis asuvas teatri- ja filmiinstituudis, kus ta jäi oma kena välimuse ja hea diktsiooniga silma kõrgetele funktsionäridele.

Talle pakuti pärast kooli lõppu tööd Põhja-Korea televisoonis, kus ta alustas uudisteankruna 1971, kuid sai juhtivaks uudisteankruks juba kolm aastat hiljem, 1974. aastal.

Kimide dünastia mitu põlvkonda on Ri uudiseid kuulates üles kasvanud ja teda hindab ka nüüdne juht Kim Jong-un. Lõuna-Korea meediaekspertide sõnul oskab Ri anda uudiseid edasi uudispommidena, kuhu on lisatud melodraamat.

Kui Ri teatas Põhja-Korea asutaja Kim Il-sungi surmast 1994. aastal, siis lõunakorealaste arvates see naine tõesti leinas suurt kommunistlikku juhti, sest surmauudisest teatamise ajal ta nuttis lahinal.

Kim Il-Sung (vasakul) ja Kim Jong-Il (paremal) kujud Pyongyangis/ AFP PHOTO / Kim Won-Jin/Scanpix
Kim Il-Sung (vasakul) ja Kim Jong-Il (paremal) kujud Pyongyangis/ AFP PHOTO / Kim Won-Jin/Scanpix Foto: KIM WON-JIN/AFP

17 aastal hiljem teatas Ri taas surmauudise, siis suri praeguse liidri Kim Jong-uni isa Kim Jong-il. Uudisteankrul oli raske nuttu tagasi hoida ja lausete vahel oli kuulda nutuhäälitsusi.

Ri, kes elab Põhja-Korea juhtide poolt talle pealinnas Pyongyangis antud luksuskorteris, läks ametlikult pensionile 2012. aastal, kuid ta kutsutakse alati tööle tagasi kui Kimi režiim tahab teatada nii oma rahvale kui välismaale, mida suurt nad on taas korda saatnud.

Pärast Põhja-Korea raketikatstusi on toimunud ÜRO Julgeolekunõukogu istungeid, kus arutatakse, kuidas seda kinnist riiki maailma rahu ohustavate katsetuste pärast karistada. Ka täna tuleb Julgeolekunõukogu taas kokku.

ÜRO Julgeolekunõukogu 
ÜRO Julgeolekunõukogu Foto: Drew Angerer/AFP

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles