Millise tiitli saab Meghan Markle, kui ta abiellub prints Harryga?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prints Harry ja Meghan Markle
Prints Harry ja Meghan Markle Foto: Nathan Denette/The Canadian Press/PA Images/Scanpix

Briti kuningakoda teatas täna, et troonipärimisjärjekorras viies, prints Harry kihlus oma kallima,  ameeriklannast näitlejanna Meghan Markle’iga ning pulmad peaks toimuma järgmise aasta kevadel.

Kuna Markle on varem olnud abielus ja lahutatud, siis on Briti kuningannal talle tiitli andmine mõnevõrra raskendatud, kuid oletatakse, et temast saab Sussexi hertsoginna, edastab Daily Mail.

Meghan Markle
Meghan Markle Foto: Chris Jackson/AFP/Scanpix

Kui Catherine Middleton 2011. aasta aprillis Londonis Westministeri katedraalist pärast laulatust prints Williamiga väljus, oli temast saanud Cambridge’i hertsoginna.

Cambridge'i hertsoginna Catherine
Cambridge'i hertsoginna Catherine Foto: FRANK AUGSTEIN/AFP

Meghan Markle ei saa abielludes printsessi tiitlit, selle saavad vaid kuninglikku suguvõssa sündinud naised. Kuid ametlikes dokumentides ja sündmustel võidakse tema kohta kasutada Her Royal Highness Princess Henry of Wales, mille ta saab oma mehe, prints Henry (Harry) järgi.

Kõige tõenäolisemalt annab Briti kuninganna Elizabeth II uuele paarile Sussexi hertsogi ja hertsoginna tiitli. Kuninglik pere ei ole seda tiitlit kasutanud alates 1843. aastast.

Prints Harry ja Meghan Markle
Prints Harry ja Meghan Markle Foto: Danny Lawson/PA Wire/PA Images/Scanpix

Briti kuninglikus peres ei ole varem olnud pretsedenti, et keegi abiellub lahutanuga. 36-aastane Markle lahutas oma esimesest mehest, produtsent Trevor Engelsonist 2013. aastal.

Nii prints Charles, kes on prints Harry isa, kui ta naine Camilla Parker Bowles olid 2005. aastal abielludes mõlemad varem lahutatud.

Prints Charles ja Cornwalli hertsoginna Camilla oma pulmapäeval
Prints Charles ja Cornwalli hertsoginna Camilla oma pulmapäeval Foto: Emmevi Photo/National/©National Pictures / TopFoto/Scanpix

Mis puudutab aga prints Harry ja ta naise tulevasi lapsi, siis nemad võivad saada kas lord või leedi Mountbatten-Windsoriks. Kui kuninganna Elizabeth II annab neile õiguse kanda printsi või printsessi tiitlit, siis saavad nad need.  

Kuus aastat tagasi abiellunud prints William ja ta naine Catherine said Cambridge’i hertsogi ja hertsoginna tiitli. Hertsoginna Catherine saab samuti määrtleda läbi tema mehe tiitli, Her Royal Highness Princess William of Wales. Nende lapsed kannavad tiitlit prints ja printsess.

Williami lapsed on troonipärimisjärjekorras nende onust, prints Harryst eespool.

Seni on esimene ja ainus Sussexi hertsog olnud kuningas George III (valitses 1760 - 1820) kuues poeg, prints Augustus. Ta oli kaks korda abielus, kuid kuningas ei andnud ta naistele Sussexi hertsoginna tiitlit.

Seega võib ameeriklannast Meghan Markle’ist saada Briti ajaloos esimene Sussexi hertsoginna, kes samas on välismaalane.

Veel  ei ole teada, kus uus kuninglik paar abiellub, kuid Briti meedia oletab, et Windsori lossi St. George’i kabelis.

Windsori lossi St. George'i kabel
Windsori lossi St. George'i kabel Foto: wikipedia.org
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles